Το θεατρικό «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» ανοίγει μια πόρτα στη ζωή του μεγάλου ρεμπέτη

10/11/17

Kelly

Πάντα οι μονόλογοι κουβαλούν κάτι το μαγευτικό, κάτι το μυσταγωγικό, είναι μια θεαματική τελετουργία να βλέπεις έναν άνθρωπο πάνω στη σκηνή να κρατάει στις πλάτες του ένα κείμενο και μια ερμηνεία, πόσο μάλλον όταν ο ηθοποιός καταπιάνεται με τη ζωή ενός πραγματικού ανθρώπου, πόσο μάλλον όταν αυτός ο άνθρωπος έχει υπάρξει μια εξέχουσα μορφή στο χώρο του, κουβαλώντας μεγάλα πάθη και έχοντας ακολουθήσει ταραχώδεις διαδρομές.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ερμηνεύει στη σκηνή του Θεάτρου Στοά τον αείμνηστο Μάρκο Βαμβακάρη (ο οποίος σκηνοθετεί επίσης την παράσταση), τον πατέρα του ρεμπέτικου, τον αριστοκρατικό μάγκα, αυτόν που καθιέρωσε τις λαϊκές ορχήστρες εισάγοντας το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, που δεν φοβήθηκε να αφοριστεί από την καθολική εκκλησία, τον πρώτο του είδους του που μπήκε στη δισκογραφία, που σπίτι του ήταν οι τεκέδες και πάθος του το χασίσι, οι γυναίκες και φυσικά το μπουζούκι του.

Στην πορεία της παράστασης μαθαίνουμε για διάφορες πτυχές της ζωής του Βαμβακάρη που έφυγε από τη Σύρα μικρό παιδί, για να βρεθεί στον Πειραιά και να κάνει τον χαμάλη και τον σφαγέα και να βρεθεί μπλεγμένος με παρέες που μπαινόβγαιναν στη στενή, μαζί κι αυτός ενίοτε. Ο πρώτος γάμος του με τη Ζιγκοάλα αποδείχθηκε ατυχής, αφού τον απατούσε με τον καλύτερο του φίλο, ενώ το 1942 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, αποκτώντας τρία παιδιά. Το καθεστώς του Μεταξά στο μεσοδιάστημα δεν τον άφησε ανεπηρέαστο αφού η λογοκρισία της εποχής τον αναγκάζει να συμμορφώσει τη στιχουργική του δεξιότητα, και είναι τότε που αρχίζει και γράφει τραγούδια μακριά από τη λογική του τεκέ. Ωστόσο δεν χρειάστηκε να τον πιάσει η περίοδος της λογοκρισίας, αφού η «Φραγκοσυριανή» γράφτηκε το 1935, ωστόσο κατάφερε να γίνει η επιτυχία που ξέρουμε σήμερα περίπου εικοσιπέντε χρόνια μετά, όταν και την τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Η ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη τέμνει μεγάλες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας, συναντά εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής της εποχής και άφησε ένα έργο ασύγκριτα σπουδαίο. Το κείμενο της παράστασης είναι λιτό (βασισμένο στις αφηγήσεις του Βαμβακάρη όπως καταγράφηκαν στο βιβλίο της Αγγελικής Βέλλου-Κάϊλ «Μάρκος Βαμβακάρης,
Αυτοβιογραφία», και γραμμένο από τη Νάνση Τουμπακάρη), αλλά φωτίζει τα πιο σπουδαία σημεία στη ζωή του άρχοντα του αστικού λαϊκού τραγουδιού, του ανθρώπου που ξεσήκωσε το μπουζούκι από τις φυλακές και το έβαλε στα σπίτια όλων των ανθρώπων.

Το μπουζούκι θα ακούγεται στο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης» κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Στοά από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Απριλίου. Εισιτήρια: 12 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο).

tags / theatre

H ομάδα 4Frontal παρουσιάζει την παράσταση «Ο_Μισ@νθρωπος» στο Θέατρο Θησείον

30/10/17

Από 25 Δεκεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως 27 Μαρτίου.
Kelly

Οι 7 ρόλοι που θα ήθελε να παίξει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου

19/10/17

Τελικά δεν είναι απωθημένο μόνο οι εκατό ρόλοι που προλαβαίνει να παίξει στο πλαίσιο της παράστασης «Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω» κάθε Τετάρτη στο Bios.
Kelly

O Αναστάσιος Ράμμος και η Angelika Dusk ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του μιούζικαλ “Hair” στο Θέατρο Χώρα

18/10/17

H πρεμιέρα της παράστασης, στην οποία παίζουν επίσης η Μαίρη Συνατσάκη, η Κρυσταλλία και ο 'Ιαν Στρατής, θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου.
Kelly

Το πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα για τη σεζόν 2017-2018

25/09/17

Για τέταρτη χρονιά, η νέα περίοδος του Θεάτρου Πόρτα αγκαλιάζει τους νέους ανθρώπους, την πρωτοπορία και ένα ρεπερτόριο που απευθύνεται πραγματικά σε όλες τις ηλικίες.
Kelly

Facebook Comments