To Spotify σκοπεύει να περιορίσει μέρος της μουσικής του μόνο για συνδρομητές

17/03/17

Kelly

Εκατομμύρια χρήστες που ακούν δωρεάν όλη τη μουσική που φιλοξενεί το Spotify θα χρειάζεται να πληρώσουν από εδώ και πέρα για να ακούσουν τις νέες κυκλοφορίες μερικών από τους κορυφαίους καλλιτέχνες παγκοσμίως, όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο στον Guardian

Το νέο αυτό έσκασε σαν βόμβα στους λάτρεις της πλατφόρμας, που από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του αγαπήθηκε ακριβώς επειδή έδινε δωρεάν και άπλετα μουσική και κυρίως οποιαδήποτε νέα κυκλοφορία όλων των καλλιτεχνών που έβρισκε σύμφωνους η πολιτική του εν λόγω streaming service. Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή η οποία προέκυψε έπειτα από συμφωνία στην οποία ήρθαν το Spotify με μερικές από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες προκειμένου να «διαφυλαχθούν» μερικές από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες νέες κυκλοφορίες, όπως αναφέρουν οι Financial Times

Οι νέες αυτές σημαντικές κυκλοφορίες θα είναι διαθέσιμες μόνο σε premium tier μέλη, η οποία για την ώρα κοστίζει 9,99 βρετανικές λίρες για την ώρα και δίνει επιπλέον παροχή την offline αναπαραγωγή, καθώς και την ακρόαση χωρίς διαφημίσεις.

Το Spotify έχει ήδη τη μεγαλύτερη βάση χρηστών που πληρώνουν για ένα music streaming service, με 50.000.000 συνδρομητές σε όλον τον κόσμο και άλλους τόσους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα δωρεάν, μιας που μέχρι σήμερα το Spotify έδινε αυτή τη δυνατότητα επιλογής. Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ τους χρήστες του iTunes που μετά βίας φτάνουν τα 20 εκατομμύρια, και φυσικά αφήνει κατά πολύ πίσω του το Tidal που μετρά τα εκατομμύρια των χρηστών του στα δάχτυλα του ενός χεριού, με μόλις 3 εκατομμύρια κόσμου να προτιμά το συγκεκριμένο streaming service.

Φυσικά η δωρεάν παροχή του Spotify αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο του marketing που του απέδιδε τη μεγάλη αρέσκεια του κόσμου. Ωστόσο το πλάνο της εταιρείας φέρεται να κάνει μια στροφή 180 μοιρών, υπολογίζοντας πως αν περιορίσει το δωρεάν streaming στους δίσκους μεγάλων ονομάτων, τότε αυτομάτως θα καταφέρει μια μείωση των δικαιωμάτων που καταβάλλει στις δισκογραφικές εταιρείες ανά stream προκειμένου να διανέμεται η μουσική δωρεάν, ενώ επιπλέον θα δοθεί μια ευκαιρία σε αποκλειστικές κυκλοφορίες από καλλιτέχνες που μέχρι τώρα έχουν προτιμήσει το Tidal, όπως η Beyonce, η Taylor Swift, ο Kanye West κ.ά.

Οι δισκογραφικές πιστεύουν ότι οι απόλυτα δωρεάν υπηρεσίες ή οι μεσοβέζικες καταστάσεις μόνο κακό δημιουργούν, αφού πληρώνουν πιο λίγα χρήματα οι εταιρείες streaming για τα δικαιώματα ανά stream, κανιβαλίζουν συγκεκριμένα ακροατήρια, μειώνουν τις πωλήσεις των δίσκων και μειώνουν επίσης τις πιθανότητες να θέλει κάποιος να εγγραφεί και να πληρώνει για να αποκτήσει μουσική. Και ενώ ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικής ξέρουμε πως αγαπούσε το Spotify, με την πλευρά των δισκογραφικών κατά καιρούς έχουν ταχθεί διάφοροι καλλιτέχνες, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Taylor Swift, της Bjork, των Radiohead και άλλων.

 

tags / technology

Φανατική θαυμάστρια του Ed Sheeran μπήκε φυλακή γιατί έπαιζε το "Shape Of You" στο repeat

29/03/17

Oι ιστορίες για τον Ed Sheeran τουλάχιστον δεν είναι τόσο βαρετές όσο η μουσική του.
Kelly

Live review: Roisin Murphy @ Gazi Music Hall

28/03/17

Με τη συντριπτική πλειοψηφία του setlist να προέρχεται από τους δύο τελευταίους δίσκους της και μια πεισματική άρνηση να τραγουδήσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σόλο καριέρας της, το live της Murphy απογοήτευσε αρκετούς που είχαν έρθει για να ακούσουν ένα greatest hits ρεπερτόριο.
Ed Wood

Οι The Black Angels live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο

28/03/17

Οι ψυχεδελικοί rockers από το Τέξας The Black Angels επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά την εμφάνισή τους πριν τους Black Keys στο Rockwave Festival του 2015.
Μαρία Δημητρίου

O Jay Z θα μεταφέρει την τραγική ιστορία του Trayvon Martin στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, με μια ταινία και μια σειρά ντοκιμαντέρ

28/03/17

O 17χρονος Martin έπεσε νεκρός από σφαίρα εθελοντή φύλακα το 2012 στην Φλόριντα, που θεώρησε ύποπτο τον άοπλο νεαρό κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη γειτονιά του.
Μαρία Δημητρίου

Facebook Comments