Τα κρυφά νοήματα και οι θεωρίες για το "A Moon Shaped Pool" των Radiohead

11/07/16

Εύη Χουρσανίδη

Είχατε παρατηρήσει πως τα τραγούδια του "A Moon Shaped Pool" είναι τοποθετημένα σε αλφαβητική σειρά; Ή πως ο Thom Yorke ανοιγοκλείνει συνολικά ακριβώς 23 πόρτες στο video clip του "Daydreaming", όσα δηλαδή και τα χρόνια σχέση του με τη σύντροφό του, από την οποία χώρισε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων; Βουτήξαμε στα απύθμενα βάθη του Διαδικτύου, μελετήσαμε ατέρμονα threads στο Reddit, κατασκοπεύσαμε τους λογαριασμούς των μελών του συγκροτήματος στα social media και σας παρουσιάζουμε τις επικρατέστερες θεωρίες γύρω από την πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά των Radiohead, οι οποίες θα σας αποδείξουν πως έχουμε να κάνουμε με ένα μεγαλύτερο αριστούργημα από ό,τι νομίζαμε.

 

Το "Burn The Witch" ίσως μιλά για τη μαζική παρακολούθηση
Πριν καν κυκλοφορήσει ο δίσκος, είχε διαδοθεί η θεωρία πως το marketing των Radiohead (το ότι δηλαδή έστειλαν φυλλάδια στους fans τους με τις λέξεις "we know where you live", στίχους δηλαδή από το τραγούδι-προπομπό του άλμπουμ, "Burn The Witch") ήταν ένα σχόλιο πάνω στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Edward Snowden σε σχέση με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με την NSA. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκρότημα χρησιμοποιεί τη μουσική για να θίξει την επικαιρότητα ή να αναφερθεί στην τεχνολογική δυστοπία των καιρών. Το "Hail To The Thief", για παράδειγμα, κυκλοφόρησε όταν είχε εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ ο George Bush ("Δοξάστε Τον Κλέφτη"), ενώ το "2+2=5" από τον ίδιο δίσκο αναφέρεται στο "1984" του George Orwell.


Το tracklist του "A Moon Shaped Pool" είναι σε αλφαβητική σειρά

Αν αφαιρέσει κανείς το άρθρο 'the' από τoυς τίτλους των τραγουδιών του άλμουμ, θα συνειδητοποιήσει πως τα κομμάτια έχουν τοποθετηθεί στο tracklist σε αλφαβητική σειρά. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα πως ο working title του "The Numbers" ήταν "Silent Spring" και άλλαξε επίτηδες τελευταία στιγμή για να μπορεί να εξυπηρετήσει αυτήν την τακτική. Η ταξινόμηση, σύμφωνα με τους αναλυτές/συνωμοσιολόγους, έγινε βέβαια εσκεμμένα και όχι αυτομάτως από κάποιο σύστημα, συνειρμικά όμως φέρνει στο μυαλό του την ανάλογη εφαρμογή που υπάρχει στους υπολογιστές -και όπως ξέρουμε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη δισκογραφία της μπάντας.

O δίσκος ξεκινά με τη λέξη Stay και τελειώνει με τη λέξη Leave
Η πρώτη λέξη που ακούγεται στο δίσκο (στο "Burn The Witch") είναι "stay" και η τελευταία (στο "True Love Waits", ένα κομμάτι που πρωτογράφτηκε στα μέσα του 90) είναι "leave", πράγμα το οποίο πολλοί χρήστες ερμήνευσαν ως έναν συμβολισμό που χρησιμοποιεί η μπάντα για να δηλώσει πως αυτός είναι ο τελευταίος της δίσκος. Οι στίχοι μάλιστα "we are just happy to serve, just happy to serve you" από το "Daydreaming" πιστεύεται πως απευθύνονται στο κοινό.

Το "True Love Waits" αναφέρεται στο χωρισμό του Thom Yorke
Η απόφαση του Thom Yorke να συμπεριλάβει στον νέο δίσκο ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν από 22 περίπου χρόνια μοιάζει άρρηκτα δεμένη με τον χωρισμό του -σαν να είχε αυτό το κομμάτι στο ψυγείο για να το κυκλοφορήσει μόνο αν και όταν η "αληθινή αγάπη" του τον εγκατέλειπε. Η τελευταίοι στίχοι εκλιπαρούν "don't leave" και αν βάλετε να το ακούσετε τώρα, μετά από αυτήν την πληροφορία, ενδέχεται να ξεσπάσετε σε λυγμούς.

23
Τόσα ήταν τα χρόνια διάρκειας της σχέσης του Thom Yorke με τη σύντροφό του. Οι πιο παρατηρητικοί διαπίστωσαν πως ο Thom περνά από ακριβώς 23 (συμβολικές) πόρτες στο video clip του "Daydreaming". Αν θέλετε και κάτι ακόμα πιο mind-blowing, μάθετε πως αν παίξετε το κομμάτι ανάποδα στο τέλος θα ακούσετε τις λέξεις "Half of my life", αφού o Yorke είναι 47 ετών, και άρα η σχέση του διήρκησε όσο η μισή του ζωή. Η πεποίθηση πως όντως αυτή η φράση ακούγεται στο τέλος ανάποδα έχει υιοθετηθεί από τόσο κόσμο, που οι στίχοι του τραγουδιού είναι έτσι περασμένοι.

...aaaand for my last trick:

Το video clip του "Daydreaming" παραπέμπει στο παρελθόν των Radiohead


Η ιδέα πως το video clip παραπέμπει στο "Fake Plastic Trees", το "Kid A", το "Motion Picture Soundtrack" και το "OK Computer" ξεκίνησε από έναν χρήστη στο Reddit και παρόλο που αρχικά ακούγεται παλαβή και τραβηγμένή, είναι τόσο εμφανείς οπτικά οι παραλληλισμοί που μέχρι και ο ίδιος ο Greenwood ανέβασε το κολάζ στη σελίδα του στο Facebook, επικυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την εν λόγω θεωρία. Αν όντως ο λόγος για τον οποίο περιφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο ο Thom Yorke -σ'αυτό το αριστουργηματικό video clip του Paul Thomas Anderson για αυτό το αριστουργηματικό τραγούδι- , είναι για να επισκεφθεί το παρελθόν της μπάντας (πριν ξαπλώσει σε μια σπηλιά για να κοιμηθεί για πάντα), ίσως το "A Moon Shaped Pool" να είναι όντως ο τρόπος των Radiohead να μας πουν αντίο -κι έπειτα να εξαφανιστούν οριστικά και αμετάκλητα από τις ζωές μας...

 

tags / radiohead

Oι Radiohead θα κυκλοφορήσουν βιβλίο με όλα τα τραγούδια της μέχρι τώρα καριέρας τους

01/11/17

To "Radiohead Complete" είναι ένα songbook που θα περιέχει τους στίχους και τις συγχορδίες τουλάχιστον 160 τραγουδιών τους.
Kelly

Οι Radiohead συνεργάζονται με τον Hans Zimmer και επανεκτελούν το κομμάτι τους “Bloom”

15/09/17

Για χάρη της επικείμενης σειράς ντοκιμαντέρ του BBC με θέμα τη φύση, “Blue Planet II”.
Kelly

Video: δείτε το νέο video clip για το κομμάτι “Lift” των Radiohead

13/09/17

Η' αλλιώς «οι περιπέτειες του Thom Yorke στο ασανσέρ».
Kelly

Video: δείτε 4 φετινές συναυλίες των Radiohead

31/07/17

To συγκρότημα ανέβασε ολόκληρα τα set που έπαιξαν σε Πολωνία, Ολλανδία, Μιλάνο, αλλά και στο φετινό Coachella.
Kelly

Facebook Comments