Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #5. Haelos - "Full Circle"

27/12/16

Ed Wood

I'm going to talk to you this evening
On the subject of the spectrum of love


To 2016 ήταν ως επί το πλείστον η χρονιά των μεγαλων επιστροφών (Radiohead, PJ Harvey) και των ακόμα μεγαλύτερων απωλειών (David Bowie, Leonard Cohen, Prince, George Michael), ελάχιστα, όμως, πρωτοεμφανιζόμενα συγκροτήματα ή νέοι καλλιτέχνες κατάφεραν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη χρονιά που φεύγει. Ένα από αυτά, το κορυφαίο κατά την άποψη του γράφοντος, ήταν οι Hælos, μια τριμελής μπάντα από το Λονδίνο που με τον πρώτο μόλις δίσκο τους, κατάφεραν όχι μόνο να κάνουν αίσθηση, αλλά και να παρουσιάσουν ένα εντυπωσιακά ώριμο ηχητικά κι αισθητικά αποτέλεσμα, αποπνέοντας τον αέρα φτασμένης μπάντας.

We know that from time to time
There arise among human beings
People who seem to exude love as
Naturally as the sun gives out heat


Από το μυστηριακό τους όνομα που παραπέμπει στον ήλιο και την κόλαση ταυτόχρονα (ίσως φταίεi το αταξινόμητο και ψαρωτικό æ) και το υποβλητικό εξώφυλλο που έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με τον τίτλο του δίσκου και τις μουσικές αναζητήσεις του συγκροτήματος, το τρίο των Lotti Benardout, Dom Goldsmith και Arthur Delaney δημιούργησε ένα αμάλγαμα από σκοτεινες mid-tempo μελωδίες που θυμίζουν τις ένδοξες μέρες του trip-hop της σκηνής του Bristol και συγκροτήματα όπως οι Portishead και οι Massive Attack, πιο εσωτερικές shoegaze αναζητήσεις και ηλεκτρονικά ξεσπάσματα, χωρίς όμως όλα αυτά τα αντιφατικά συστατικά να προκαλούν ένα χαοτικό πολυμερισμό, αντίθετα εγκολπώθηκαν σε έναν πλήρη κι ολοκληρωμένο κύκλο (ο τίτλος ξανά), δημιουργώντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα και ξεπερνώντας τις επιμέρους αναφορές για κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο.


We would like to be like that

And by & large man's religions are
Attempts to cultivate that same power
In ordinary people

Αυτοί οι στίχοι του "Intro" και που υποδέχονται τον ακροατή στο σύμπαν του "Full Circle" είναι ενδεικτικοί των θεμάτων με τα οποία καταπιάστηκε η μπάντα στον πρώτο της δίσκο. Η αγάπη ως μια θρησκευτική και μεταφυσική εμπειρία και η αναζήτησή της σε έναν κόσμο κενό χωρίς αυτή κυριαρχούν, ενώ οι τίτλοι των κομματιών και μόνο ("Spectrum", "Pray", "Oracle", "Sacred") φανερώνουν τα μυστηριακά layers με τα οποία θέλει το συγκρότημα να εμπλουτίσει τις ατμοσφαιρικές μελωδίες του. Μελαγχολικός κι εσωστρεφής, χωρίς ποτέ να γίνεται μίζερος κι αυτιστικός, και φλερτάροντας διακριτικά κι όσο πρέπει με αυτό το κάτι πιο ποπ που αφήνει μια ελπιδοφόρα χαραμάδα φωτός στην καταχνιά, ο δίσκος των Hælos άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για το μέλλον και μένει να αποδειχθεί αν η μπάντα θα συνεχίσει να μας απασχολεί με εξίσου δυνατές κυκλοφορίες ή αν ο κύκλος της έκλεισε εδώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτός ο πρώτος κύκλος ήταν πλήρης.
Previously:
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #10. Jim James - "Eternally Even"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #9. Ιggy Pop - "Post Pop Depression"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #8. Leonard Cohen - "You Want It Darker"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #7. Car Seat Headrest - "Teens Of Denial"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #6. David Bowie - "Blackstar"

Πώς ήταν η ποπ κουλτούρα του 1996, λίγο πριν βγει το “Trainspotting” και τα τινάξει όλα στον αέρα

27/02/17

Τι ακούγαμε, τι φοράγαμε, τι ταινίες βλέπαμε πριν την κυκλοφορία του “Trainspotting” που έμελλε να τα αλλάξει όλα στον τρόπο του αντιλαμβανόμαστε την ποπ κουλτούρα.
Kelly

BRIT Awards 2017: Οι 5 αξιόμνημόνευτες στιγμές της απονομής, από τη βράβευση του David Bowie ως τo tribute στον George Michael

23/02/17

O συγκινητικός λόγος του γιου του David Bowie, η ατυχής στιγμή του χορευτή της Katy Perry και η γεμάτη ατυχίες εμφάνιση του Robbie Williams και ένας μαϊντανός Chris Martin με διπλή εμφάνιση - γιατί μπορούσε.

Kelly

Oι Kaleo live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

22/02/17

Way down they go... down ως την Ελλάδα, δηλαδή.
Μαρία Δημητρίου

Facebook Comments

Athens Music Festival