Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #1. Radiohead - "A Moon Shaped Pool"

31/12/16

Παναγιώτης Μένεγος

Το συντονισμένο hype. H ανυπομονησία. Τα συνηθισμένα τρικ, όπως το σβήσιμο των Radiohead data από το ίντερνετ – όπως πάντα λίγο σχόλιο, λίγο (ή πολύ) μάρκετινγκ. Το απρόσμενο σκάσιμο του πρώτου βίντεο, ανήμερα Κυριακή του Πάσχα για μας. Το δεύτερο, επίσης καταπληκτικό βίντεο κλιπ (δια χειρός Paul Thomas Anderson μάλιστα), 5 μέρες μετά. Το ραντεβού για επίσημο κατέβασμα του άλμπουμ εκείνη την Κυριακή το βράδυ, 1 μήνα πριν βγει το CD – σχεδόν τρεις πριν το βινύλιο. Τα live της νέας περιοδείας. To “Creep” που ξεθάφτηκε προς χάριν των θαυμαστών. Τα (σχεδόν) διθυραμβικά reviews. Να δίνουν έμφαση στο χωρισμό. «Οι Radiohead μαλάκωσαν». «Μεγάλωσαν». «Είναι ευάλωτοι πια». «Να, έπαιξαν και το “No Surprises”, πόσον καιρό είχαν να το κάνουν;».

Όλα αυτά είναι σωστά. Ακριβή. Συνέβησαν, ως μικροί κρίκοι στην αλυσίδα των γεγονότων που συγκροτούν την πορεία του "A Moon Shaped Pool", του ένατου άλμπουμ του γκρουπ από την Οξφόρδη που δεν παιδεύτηκε πολύ να μας υπενθυμίσει ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη μπάντα των καιρών μας. Όμως κι ενώ ξέραμε, δεν κρύβεται άλλωστε, ότι ο δίσκος (στον οποίο πολλοί είδαν μια επιστροφή των Radiohead στις ας-τις-πούμε-ροκ 90s ρίζες τους) ήταν επηρεασμένος από τον χωρισμό του Thom Yorke με την επί 20 χρόνια σύντροφό του και μητέρα των δύο παιδιών του, όπως επίσης κι από τον χαμό του πατέρα του παραγωγού κι «6ου Radiohead», Nigel Godrich, κατά κάποιον τρόπο στις 18 Δεκέμβριου βρήκε το πλήρες νόημά του.
Εκείνη την ημέρα η Rachel Owen, η προναφερθείσα σύντροφος, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Σε ηλικία μόλις 48 ετών. Αυτό ήταν που οι περισσότεροι δεν ξέραμε. Και ξαφνικά το διάφανο πέπλο της απώλειας που σκέπαζε αυτό το άλμπουμ γίνεται πιο συμπαγές. Εξηγεί καθαρότερα την κεντρική ιδέα. Καμιά φορά, η αλήθεια είναι ότι το make-believe λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Πάντως σίγουρα καταλαβαίνουμε γιατί ανασύρθηκε από 20ετή κατάψυξη ένα live Radiohead classic, όπως το “True Love Waits”, κι επιλέχθηκε να κλείσει το άλμπουμ με τον Yorke, τώρα που γνωρίζουμε ότι το μοιραίο δεν αποφεύχθηκε, να φαντάζει μικροσκοπικός έτσι όπως σπαράζει “just don't leave”.


Συχνά, στην περίπτωση ογκόλιθων όπως οι Radiohead, ενός από τα ελάχιστα συγκροτήματα που όχι μόνο επιμένουν αλλά και μπορούν να υποστηρίξουν την έννοια του άλμπουμ το 2016, η πληροφορία είναι τόσο πολλή που το σημαίνον και το σημαινόμενο συγχέονται. Αλλά τελικά, ακριβώς επειδή τέτοια μπάντες είναι καταφύγια και οι κυκλοφορίες τους εξακολουθούν να αποτελούν events (ποικίλλης φύσεως αλλά σίγουρα συναισθηματικής), το "A Moon Shaped Pool" θα είναι το άλμπουμ που ξαναβρήκαν τις κιθάρες, που ξαναέγραψαν μεγάλα τραγούδια χωρίς να το κάνουν θέμα (“Identikit”, “The Numbers”), που ανανέωσαν προς το λαϊκότερο το live ρεπερτόριό τους και που πάνω απ’ όλα, είναι δεν είναι «το καλύτερο της χρονιάς», δίνει σαφως τον τόνο της απώλειας που το το 2016 μας έγινε συνήθεια. Έφυγε άλλωστε κι αυτός στον οποίο ανήκει αυτός ο στίχος.
Previously:
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #10. Jim James - "Eternally Even"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #9. Ιggy Pop - "Post Pop Depression"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #8. Leonard Cohen - "You Want It Darker"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #7. Car Seat Headrest - "Teens Of Denial"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #6. David Bowie - "Blackstar"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #5. Haelos - "Full Circle"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #4. ΑΝΟΗΝΙ - "HOPELESSNESS"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #3. Beyonce - "Lemonade"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #2. James Blake - "The Colour In Anything"

tags / radiohead

Οι Radiohead συνεργάζονται με τον Hans Zimmer και επανεκτελούν το κομμάτι τους “Bloom”

15/09/17

Για χάρη της επικείμενης σειράς ντοκιμαντέρ του BBC με θέμα τη φύση, “Blue Planet II”.
Kelly

Video: δείτε το νέο video clip για το κομμάτι “Lift” των Radiohead

13/09/17

Η' αλλιώς «οι περιπέτειες του Thom Yorke στο ασανσέρ».
Kelly

Video: δείτε 4 φετινές συναυλίες των Radiohead

31/07/17

To συγκρότημα ανέβασε ολόκληρα τα set που έπαιξαν σε Πολωνία, Ολλανδία, Μιλάνο, αλλά και στο φετινό Coachella.
Kelly

O Thom Yorke απαντά στους επικριτές της συναυλίας των Radiohead στο Ισραήλ

12/07/17

Ο frontman του συγκροτήματος απαντά στο σκηνοθέτη Ken Loach για τη συναυλία που θα γίνει κανονικά στις 19 Ιουλίου στο Τελ Αβίβ.
Kelly

Facebook Comments