ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΗΝ NEFELI WALKING UNDERCOVER ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

28/04/2013

p.s. Mafalda

Το αγαπημένο ξωτικό του Πηδηχτού Ψαριού, η Nefeli Walking Undercover συνεχίζει να κάνει τα θαύματά τηου. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Tην Κυριακή 28 Απριλίου το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μια άλλη πλευρά της λαϊκής δημιουργίας, τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, τις δημιουργίες δηλαδή των λαϊκών αφηγητών που περνούσαν από στόμα σε στόμα, από τη γιαγιά στο εγγόνι, από γενιά σε γενιά κι από τόπο σε τόπο. Τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια υπάρχουν σε διάφορες καταγραφές. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο διαδεδομένα όσο τα παραμύθια του Άντερσεν ή των αδελφών Γκριμ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ήρωες: ο Πολυροβυθάς δεν είναι τόσο διάσημος όσο ο Κοντορεβυθούλης.

Τα λαϊκά παραμύθια ανοίγουν εντυπωσιακούς κόσμους της φαντασίας: τα στοιχεία της φύσης αποκτούν οντότητα, τα ζώα μιλάνε, θεριά, δράκοι και άλλα φανταστικά όντα ζωντανεύουν, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τις γλώσσες των ζώων ή αλλάζουν μορφή, μαγικά αντικείμενα και συγκλονιστικές διαπλοκές συνθέτουν τις εικόνες των λαϊκών παραμυθιών που πολλές φορές κινούνται στη σφαίρα του υπερρεαλισμού ενώ ταυτόχρονα περιγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα.

Το Ελληνικό Σχέδιο επέλεξε να παρουσιαστούν να παρουσιαστούν τρεις ιστορίες με αφορμή ελληνικά παραμύθια στη μορφή για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο καθώς μία από τις σκέψεις είναι η δημιουργία ρεπερτορίου στο είδος από Έλληνες συνθέτες. Έτσι, τρεις συνθέτες, - οι Νεφέλη Λιούτα (όλε όλε όλε), Δήμητρα Τρυπάνη, Τάσος Ρωσόπουλος-, δέχθηκαν το κάλεσμά του Ελληνικού Σχεδίου και παρουσιάζουν τρία ελληνικά παραμύθια στη δική τους εκδοχή για αφηγητή και την Καμεράτα.

Η Nefeli Walking Undercover ήταν Jumping Fish Aπριλίου 2011 με το τραγούδι "Το Ρε Και Το Μι Απ' την Ηρεμία". Πέρσι κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ "Τα Μολύβια-Κομάντος", σε παραγωγή Ottomo.

Play: Νefeli Wallking Undercover - "Απλά Τραγούδια Για Την Αγάπη"

01/02/17

Ακούστε το καινούργιο άλμπουμ της Jumping Fish Artist Νεφέλης Λιούτα.
Μαρία Δημητρίου

Ακούστε δύο νέα κομμάτια από την Nefeli Walking Undercover

15/09/16

Η είσοδος του Σεπτέμβρη φέρνει νέες εμπνεύσεις από το project της καλλιτέχνιδας που ξεχώρισε και στέφθηκε Jumping Fish Artist τον Απρίλιο του 2011.
Kelly

Video Days Greek Edition: Δείτε νέα βίντεο κλιπ από Sillyboy, Empty Frame, Nefeli Walking Undercover και Mechanimal

29/05/15

Δύο Jumping Fish Artists, μια νυχτερινή περιήγηση στην Αθήνα και ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μιας μπάντας.
Εύη Χουρσανίδη

Facebook Comments