Οι 30 καλύτερες power ballads όλων των εποχών (μέρος Γ’)

19/03/14

Παναγιώτης Χριστόπουλος

Με τον όρο power ballad εννοούμε ένα συναισθηματικό, συνήθως ερωτικό τραγούδι, που μπλέκει στα όρια της ροκ και της ποπ, έχοντας μεν ένα εξαιρετικά πιασάρικο ρεφρέν, αλλά φορτώνοντας την παραγωγή φουλ στην ηλεκτρική κιθάρα και στα ντραμς. Ξεκίνησε ως είδος στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν πολλές από τις ροκ μπάντες της εποχής είπαν να κατεβάσουν λίγο ρυθμούς και να γράψουν ένα-δυο κομμάτια που θα τις έκαναν γνωστές σε ευρύτερο κοινό.

Το α’ μέρος με 10 κορυφαίες power ballads θα το βρεις εδώ και το β’ εδώ.

 

Joe Cocker & Jennifer Warner – “Up Where We Belong”

Πολύ πρόσφατα το συμπεριέλαβα και στη λίστα με τα 10 καλύτερα τραγούδια που κέρδισαν ποτέ το Όσκαρ. Γενικά, νομίζω ότι μπορώ να σκαρώσω δεκάδες ακόμη δεκάδων που θα μπορούσε να χωρέσει.

 

Aerosmith – “I Don’t Wanna Miss A Thing”

Είναι το 1998 και η ταινία «Αρμαγεδδών» χρειάζεται μια συναισθηματική μπαλάντα για να ταιριάξει μ’ αυτά τα συγκινητικά και δακρύβρεχτα που συμβαίνουν εκεί στο φινάλε. Ποιος καλύτερος να τη γράψει από τη μπάντα που 25 χρόνια νωρίτερα είχαν ορίσει το είδος με το “Dream On”; 

 

Sinead O’ Connor – “Nothing Compares To You”

Σύμφωνοι, δεν έχει ηλεκτρικές κιθάρες και ντραμς εδώ να τα δίνουν όλα, ούτε κάποιο ιδιαίτερο κρεσέντο, αλλά δεν πολυχρειάζονται όλα αυτά για να το πεις power ballad όταν υπάρχει η Sinead O’ Connor και ο τρόπος που τραγουδάει.

 

Def Leppard – “When Love & Hate Collide”

Άργησαν λίγο να γράψουν κι αυτοί έναν ορισμό της power ballad, αφού το στυλ της μουσικής τους ήταν ιδανικό γι’ αυτό το είδος, αλλά όταν το αποφάσισαν, το 1995, την έκανε τη δουλίτσα του.

 

Phil Collins – “In The Air Tonight”

Μένει σε αργούς ρυθμούς και χαμηλή ένταση περισσότερη ώρα απ’ ότι συνηθίζεται σε μια power ballad, αλλά ο Collins είναι πάνω απ’ όλα ντράμερ και ο κάθε ντράμερ που σέβεται τον εαυτό του πρέπει κάποια στιγμή να ρίξει κι ένα ξεσπασματάκι.

 

Tina Turner – “We Don’t Need Another Hero”

Από το soundtrack του “Mad Max Beyond Thunderdome”, μιας ταινίας που προϋποθέτει για κάτι επικό, έρχεται το κομμάτι που δεν έχει ανάγκη από ηλεκτρικές κιθάρες με παραμόρφωση για το χρίσουν power ballad. Γιατί έχει όσο μέταλλο χρειάζεται στην φωνή της Tina Turner.

 

Mr. Mister – “Broken Wings”

Είναι πάνω απ’ όλα το πώς προφέρει το “Take” ο Richard Page και το πώς σολάρει πίσω του η lead κιθάρα. Βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 1985 κι εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η έννοια power ballad έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

 

Marillion – “Kayleigh”

Ποιος είπε ότι οι σοφιστικέ καλλιτέχνες δεν επιτρέπεται να γράψουν power ballads; Ακόμη και οι neo-progressive Marillion του σπουδαίου Fish φρόντισαν για την συνδρομή τους –κι αυτό εδώ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της λίστας.

 

Chicago – “Hard To Say I’m Sorry”

Η δυσκολία του να πει κανείς συγγνώμη εκφράστηκε υπέροχα στο προηγούμενο τραγούδι, αλλά φτάνει στο απώγειό της σ’ ετούτο εδώ. Μουσικά, για τους Chicago, το κομμάτι που έγραψαν το 1982 με πολλά συνθεσάιζερ και περισσότερη παραμόρφωση στην κιθάρα, τους έβαζε σε μια νέα εποχή, όπως και ολόκληρο του κίνημα του Soft Rock, του οποίου βρίσκονταν επικεφαλής.

 

Guns n’ Roses – “November Rain”

Το μεγαλύτερο κείμενο που έχω γράψει ποτέ για το Jumping Fish είναι αυτό που αφηγείται την ιστορία του “November Rain”. Μάλλον δίκαια αφού αυτή είναι η power ballad που όρισε τα 90s (αν και γραφόταν από το ’83) και, κυρίως, αφού είναι το πιο μεγάλο σε διάρκεια τραγούδι που μπήκε ποτέ στο Top 10 των charts.

 

Και τα 30 κομμάτια του αφιερώματος, σε μια Spotify playlist: 

 
tags / top 10

BRIT Awards 2017: Οι 5 αξιόμνημόνευτες στιγμές της απονομής, από τη βράβευση του David Bowie ως τo tribute στον George Michael

23/02/17

O συγκινητικός λόγος του γιου του David Bowie, η ατυχής στιγμή του χορευτή της Katy Perry και η γεμάτη ατυχίες εμφάνιση του Robbie Williams και ένας μαϊντανός Chris Martin με διπλή εμφάνιση - γιατί μπορούσε.

Kelly

Oι Kaleo live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

22/02/17

Way down they go... down ως την Ελλάδα, δηλαδή.
Μαρία Δημητρίου

H LP επιστρέφει στην Τεχνόπολη στις 12 Ιουλίου

21/02/17

Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε από την παρθενική της εμφάνιση, αλλά η επιτυχία της στην Ελλάδα συνεχίζεται.
Μαρία Δημητρίου

Facebook Comments

Athens Music Festival