Οι 30 καλύτερες power ballads όλων των εποχών (μέρος Α’)

12/03/14


Με τον όρο power ballad εννοούμε ένα συναισθηματικό, συνήθως ερωτικό τραγούδι, που μπλέκει στα όρια της ροκ και της ποπ, έχοντας μεν ένα εξαιρετικά πιασάρικο ρεφρέν, αλλά φορτώνοντας την παραγωγή φουλ στην ηλεκτρική κιθάρα και στα ντραμς. Ξεκίνησε ως είδος στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν πολλές από τις ροκ μπάντες της εποχής είπαν να κατεβάσουν λίγο ρυθμούς και να γράψουν ένα-δυο κομμάτια που θα τις έκαναν γνωστές σε ευρύτερο κοινό.

Αυτές είναι οι 30 καλύτερες επικές μπαλάντες της Ιστορίας:

 

Aerosmith – “Dream On”

Οι Aerosmith είναι το γκρουπ που ζει και αναπνέει (κι έχει έτσι καταφέρει να εξηνταρίσει) για να ριγεί τα πλήθη με power ballads στις συναυλίες του. Είναι η μοναδική μπάντα που θα εμφανιστεί σ’ αυτήν εδώ τη λίστα με περισσότερα από ένα τραγούδια και δικαιωματικά ανοίγει το αφιέρωμά μας με αυτό εδώ το κομμάτι από το ντεμπούτο της, το 1973. Γιατί το “Dream On” είναι ο ορισμός της επικής μπαλάντας, ο κανόνας που ακολουθείται απαρέγκλιτα μέχρι και σήμερα.

 

Led Zeppelin – “Stairway To Heaven”

Δύο χρόνια πριν οι Aerosmith ορίσουν τον κανόνα της επικής μπαλάντας, οι Zeppelin έγραψαν το πιο σπουδαίο ίσως κομμάτι όλων των εποχών, που συνέβαλε τα μάλα στη δημιουργία του είδους που σήμερα ονομάζουμε power ballad. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του που δανείστηκαν οι απόγονοί του είναι η τεράστια διάρκεια και η προοδευτική αύξηση του ρυθμού και της έντασης.

 

The Carpenters – “Goodbye To Love”

Άλλο ένα κομμάτι που προϋπήρξε του “Dream On” (γράφτηκε το 1972), αλλά που στοιχεία του χρησιμοποιήθηκαν εντατικά στην πορεία στο σκάρωμα μερικών από τις πιο επικές μπαλάντες της Ιστορίας. Οι Carpenters, όσο κι αν ήθελαν, δεν θα μπορούσαν ποτέ να γράψουν μια πραγματική power ballad, αλλά πάρε το τραγούδι, φόρεσέ του μια άλλη φωνή από της Karen, άλλαξέ του λίγο την παραγωγή και μπορείς να το βάλεις μέχρι και δίπλα στο “Bohemian Rhapsody”.

 

Queen – “Bohemian Rhapsody

Τεχνικά δεν είναι power ballad, αφού δεν έχει ρεφρέν, αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, η μείξη διαφόρων ειδών μουσικής, η χρήση ηλεκτρικής κιθάρας και ντραμς, το κρεσέντο στο ρυθμό και την ένταση, ο βαθύς συναισθηματισμός, η θεατρική εκτέλεση, βρίσκονται εδώ στο απώγειό τους.

 

Bonnie Tyler – “Total Eclipse Of The Heart”

Το 1983 η Ουαλή Bonnie Tyler τραγούδησε ένα επτάλεπτο έπος, μια μικρή όπερα, που αποτελεί την καλύτερη ίσως έκφραση της έννοιας power ballad που βγήκε ποτέ. Πήρε όλη την κληρονομιά της δεκαετίας που μεσολάβησε από το “Dream On” μέχρι τότε, της πρόσθεσε την υπερβολή των ‘80s και μια φοβερή βραχνάδα στη φωνή και έγραψε (ο Jim Steinman δηλαδή) ένα από τα πιο εμπορικά singles όλων των εποχών. Αυτή είναι η ιστορία του.

 

Journey – “Don’t Stop Believin’”

Ένα ανεπανάληπτο έπος από το 1981, που αφηγείται μια ωραία ιστοριούλα –η αφήγηση είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό των κορυφαίων power ballads. Είναι το τραγούδι που έχει πουλήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κατάλογο του iTunes (πάνω από 5 εκατομμύρια downloads).

 

Cutting Crew – “I Just Died In Your Arms Tonight”

Τους Cutting Crew τους λες και one hit wonder και η αιτία είναι αυτή εδώ η μπαλάντα. Στα όρια του new wave και της pop rock, έγραψε τη δική της ιστορία εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ο «θάνατος στα χέρια σου» είναι μια μικρή αναφορά στο “le petite mort”, τη γαλλική μεταφορική φράση για το γυναικείο οργασμό.

 

Alannah Myles - “Black Velvet”

Όπου η power ballad αρχίζει να πατάει στα όρια της country και όπου η ιστορία του τραγουδιού μιλά για τη ζωή του Elvis Presley.

 

Foreigner – “I Want To Know What Love Is”

Το πιο εμπορικό κομμάτι που έγραψαν ποτέ οι Foreigner, μια μπάντα από την οποία είχες τις αξιώσεις να γράφει τέτοια τραγούδια στον αιώνα τον άπαντα, αφού εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν οι πρωτοστάτες της δημιουργίας του soft rock κινήματος. 

 

Meat Loaf – “I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)”

Ό,τι ήταν να γραφτεί για τη δεύτερη καλύτερη έκφραση της έννοιας power ballad, το έχουμε ήδη γράψει εδώ. Είναι αυτοδιαφήμιση, αλλά πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που οφείλει να έχει διαβάσει ο κάθε άνθρωπος που έχει τραγουδήσει έστω και μια φορά τους στίχους του ρεφρέν (ή έχει αναρωτηθεί τι είναι το “that” στον τίτλο).

 

tags / top 10

Ποια είναι η Sigrid, η νικήτρια του BBC Sound Of 2018

15/01/18

Ανατροπή επιφύλασσε φέτος η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του poll του BBC Sound of 2018, καθώς επικράτησε όχι κάποιο νέο αστέρι της R'n'B ή της grime από την Αγγλία ή την Αμερική -όπως είθισται τα τελευταία χρόνια- αλλά μία 21χρονη Νορβηγίδα που γράφει αγνή, καθάρια ποπ.

Εύη Χουρσανίδη

Ακούστε το νέο single του Jack White, "Connected By Love"

11/01/18

Aπό το επερχόμενο τρίτο του άλμπουμ, "Boarding House Reach".
Μαρία Δημητρίου

Justice Fish: Μήνυση ύψους 1,6 δις στο Spotify για παραβίαση των δικαιωμάτων των τραγουδοποιών και των στιχουργών

09/01/18

H Wixen Music Publishing έκανε αγωγή στη διάσημη πλατφόρμα streaming και διεκδικεί ένα υπέρογκο ποσό ως αποζημίωση.
Kelly

O Justin Timberlake επιστρέφει με νέο single ("Filthy") και άλμπουμ ("Man Of The Woods")

09/01/18

Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 2 Φεβρουαρίου.
Kelly

Facebook Comments