Νίκος Πορτοκάλογλου - "Εισιτήριο": ακούμε και σχολιάζουμε το νέο του δίσκο κομμάτι-κομμάτι

03/08/17

Ιωάννα Μπρατσολιά

Ο νέος δίσκος του Νίκου Πορτοκάλογλου κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και έχει γενικό τίτλο "Εισιτήριο". Τραγούδια ερωτικά, κοινωνικά, μπερδεμένα ίσως μεταξύ τους, από έναν τραγουδοποιό που αφήνει χρόνια το στίγμα του στο χώρο. Ακούσαμε το δίσκο και αποτυπώσαμε κάποιες πρώτες σκέψεις για κάθε κομμάτι ξεχωριστά.

1. Εισιτήριο


Μια λέξη που "καίει" πολύ κόσμο στις μέρες μας, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού που όλοι θέλουμε να "τρέξουμε, στη θάλασσα να παίξουμε". Όπως και να έχει, ένα καινούργιο καλοκαιρινό κομμάτι, με ύφος "Πορτοκάλογλου" είναι γεγονός.

2. Τράβα τη σκανδάλη

Αν το "Εισιτήριο" είναι "Πορτοκάλογλου", αυτό είναι λίγο παραπάνω. Με το ιδιαίτερο ερωτικό στοιχείο που προσδίδει στα κομμάτια του, σε προκαλεί να τραβήξεις τη σκανδάλη. Την απόφαση την παίρνεις εσύ. Άλλωστε, "Πάντα φταιν'οι άλλοι για τη συμφορά"...

3. Μαζί


Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, προσπαθώντας να αποτυπώσει αυτό που περιγράφει ο τίτλος. Μικρή λέξη το "Μαζί", με ανεξάντλητη χωρητικότητα. Αν ζήσουμε ποτέ το συγκεκριμένο "Μαζί", θα ανήκουμε στους τυχερούς...

4. Πότε θα σε δω

Καθοριστική η συμμετοχή της Αγγελικής Διαγγελάκη. Χωρίς αυτή θα ήταν ένα ακόμη ερωτικό κομμάτι το οποίο αποτυπώνει τις ανησυχίες του ενός από τους δύο του παραπάνω "Μαζί".

5. Αν μια φορά ρωτούσες

Έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη "σκοτισμένο" και είναι ένας από τους λόγους που αξίζει κάποιος να το ακούσει έστω και αν δεν κυμαίνεται στα γούστα του.

6. Πες μου γιατρέ

Και ενώ ακούς το δίσκο και αναρωτιέσαι πότε θα παίξει "Αχ θάλασσά μου σκοτεινή", μπαίνει αυτό με μια πιο ξεχωριστή μουσική και με στίχο που απέχει από το ερωτικό κομμάτι. Ειρωνικό; Ειλικρινές; και τα δύο; Όπως το πάρει ο καθένας...

7. Είμαι ο δρόμος σου

Το παραμύθι του δίσκου. Απ την αρχή ως το τέλος περνάνε εικόνες στη σκέψη σου. Το λες και τραγούδι που αν το έχεις ανάγκη έρχεται να σου χτυπήσει τον ώμο συμπονετικά.

8. Μην τα παρατάς

Μία ακόμη "έκπληξη" αυτού του δίσκου. Η αλήθεια είναι πως το λαμβάνω ως μια συμβουλή της παλαιότερης γενιάς προς τη νεότερη. Κρατώ μάλιστα αυτό το "Μη σταματάς, πίσω μην κοιτάς". Και αν κοιτάς πίσω να είναι για να θυμάσαι τι πρέπει να αποφύγεις.

9. Θα περάσει κι αυτό

Ανάμεσα σε ερωτικά κομμάτια, ο δίσκος δίνει και ένα κοινωνικό στίγμα. Το αν το πετυχαίνει είναι υποκειμενικό. Ομολογώ πως δεν είμαι της άποψης "θα περάσει κι αυτό", και η τέχνη από μόνη της δεν μπορεί να σώσει και πολλά. Από την άλλη, έχουμε ανάγκη από τέχνη που περιγράφει την κοινωνία που ζούμε. Ο καθένας, ωστόσο, το εκλαμβάνει αλλιώς. Δεκτό. "Νικητές και νικημένοι όλοι χάσαμε μαζί". Δεν υπάρχει νικητής μα ούτε και νικημένος. Εμείς που αποτελούμε την επόμενη γενιά, ελπίζουμε να γυρίσει το "παιχνίδι" που παίζουν κάποιοι εις βάρος όλων μας.

10. Ο κήπος σου

Ξεχωρίζει για την απλότητά του.

11. Ο αστροναύτης

"Αν δε χαθούμε μάτια μου, πώς θα ξαναβρεθούμε;". Για κάτι τέτοιες απορίες ζούμε όλοι. Θα μπορούσε να αποτελεί το sequel του "Πού θα με βγάλεις το πρωί, σε ποια στεριά μου ξένη;". Αναπάντητα ερωτήματα δημιουργεί πάντα αυτός ο άνθρωπος μέσα από τα τραγούδια του...

12. Πανηγύρι

Έχει δημιουργήσει ένα πανηγύρι αλλιώτικο από τ' άλλα. Δε λέω, ενδιαφέροντα τα πανηγύρια αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα!

 

13. Η πρώτη μας πατρίδα

"Και δε χωράμε εδώ στο πουθενά". Αρκεί αυτός ο στίχος.

14. Χωρίς αμορτισέρ 2017

"Δεν είν' η δόξα, δεν είναι τα λεφτά". Πιο επίκαιρο από ποτέ. Θα άξιζε να γυριστεί ένα βίντεο κλιπ με πρωταγωνιστές αυτούς που εμείς (με σκοτώνει αυτό το "εμείς") επιλέξαμε για "Ευρώπη, Βαλκάνια, Ελλάδα"...

Οι τεφλόν κυκλοφορούν το δεύτερο δίσκο τος, "Κομμάτια από τα ερείπια"

12/12/17

Θα τον παρουσιάσουν ζωντανά στη σκηνή του six d.o.g.s την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.
Ιωάννα Μπρατσολιά

Ο δίσκος "Λαχείο" της Αλεξάνδρας Κόνιακ μέσα από τα δικά της λόγια

11/12/17

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ, μια από τις ανερχόμενες γυναικείες φωνές της εποχής μας, μόλις κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Λαχείο».
Ιωάννα Μπρατσολιά

Παναγιώτης Λάμπουρας: "Βλέπω την τέχνη σαν τη δουλειά του χτίστη που κάθε μέρα προσπαθεί και σιγά σιγά φτιάχνει κάτι."

07/12/17

Ο νεαρός ερμηνευτής αλλά και βιολιστής μιλάει στην Ιωάννα Μπρατσολιά για την πορεία του που ξεκίνησε από την ανάδειξή του στο διαγωνισμό τραγουδιού της Στέγης και έφτασε μέχρι το Σταυρό του Νότου.
Ιωάννα Μπρατσολιά

Η Πολυξένη Καράκογλου παρουσιάζει το πρώτο της single, "Πολύχρωμες ζακέτες"

06/12/17

Η ανερχόμενη ερμηνεύτρια θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ της την άνοιξη του 2018.
Ιωάννα Μπρατσολιά

Facebook Comments