Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: MONTY PYTHON – “ALWAYS LOOK ON THE BRIGHT SIDE OF LIFE”

06/12/2013


Η πιο συναρπαστική, κατά την ταπεινή μου άποψη, είδηση της περασμένης εβδομάδας ήταν αυτή με τα 43,5 δευτερόλεπτα. Τόσος χρόνος χρειάστηκε για να εξαντληθούν τα εισιτήρια για το comeback σόου των Monty Pythonτην 1η Ιουλίου του 2014 στοO2Arenaτου Λονδίνου. Εξίσου συναρπαστικό ήταν ότι κάποιος βρισκόταν από πάνω με ένα χρονόμετρο…

Τέλος πάντων, επειδή οι θέσεις ήταν μόνο 20.000 και επειδή όλο αυτό έγινε αστραπιαία, ο Eric Idleδήλωσε μέσω Twitter ότι το σόου θα βιντεοσκοπηθεί και θα κυκλοφορήσει σε DVD. Καθώς και ότι θα προστεθούν τέσσερις ακόμη εμφανίσεις (2 έως 5 Ιουλίου). Εξαντλήθηκαν κι αυτών τα εισιτήρια σε δευτερόλεπτα. Οπότε πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα. Προστέθηκαν πέντε ακόμη ημερομηνίες (15, 16, 18, 19 και 20 Ιουλίου) και οι συνολικές εμφανίσεις ανέβηκαν στις 10. 10x20.000 άτομα τη φορά = 200.000 θεατές συνολικά, με τα εισιτήρια προπωλημένα από τώρα, σε χρόνο ρεκόρ.

Μπορεί αυτά τα νούμερα να μοιάζουν κάπως ακαταλαβίστικα στους σημερινούς εικοσάρηδες, αλλά για τη γενιά που μεγάλωσε με το «Ιπτάμενο Τσίρκο» των MontyPython η πρώτη αντίδραση ήταν «και λίγα λες». Αναμφισβήτητα πρόκειται για το σπουδαιότερο comebackτου 2014.

Τα σόου των MontyPython είναι μια συναρπαστική σειρά από σουρεαλιστικά σκετς, διανθισμένα με μερικά παράξενα τραγούδια. Και, βέβαια, υπάρχουν και οι ταινίες τους, όπου ο σουρεαλισμός –χωνεμένος πια μέσα στα κινηματογραφικά τρικ- χτυπάει τιλτ. (Τρικ – Τιλτ, μα τι ωραία που τα γράφω). Σε μια από αυτές, στο “LifeofBrian” του 1979 (ελληνικός τίτλος: «Ένας προφήτης, μα τι προφήτης» -αχ εκείνα τα χρόνια που ο σουρεαλισμός των τίτλων ξεπερνούσε εκείνον των έργων) ακούστηκε για πρώτη φορά το πιο διάσημο τραγούδι που έγραψαν ποτέ.

Το “AlwaysLookOnTheBrightSideOfLife” εμφανίζεται στην τελευταία σκηνή του έργου, όταν ο κεντρικός ήρωας, μια ξεκαρδιστική, ταλαίπωρη περσόνα εμπνευσμένη από τον Ιησού Χριστό, βρίσκεται καρφωμένη πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου, περιμένοντας το θάνατό του. Η ειρωνεία και το μαύρο χιούμορ των MontyPython βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Ο συνδυασμός εικόνας και μουσικής, το μακάβριο με το χαρωπό, ήταν τόσο επιτυχημένος, που το “AlwaysLookOnTheBrightSideOfLife” πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ. Έγινε η υπ’ αριθμόν 1 επιλογή για μουσική επένδυση στις δεξιώσεις μετά από τις κηδείες…

Ο Idle έγραψε το τραγούδι με αρχικό σκοπό να παίξει στους τίτλους τέλους. Τα μέλη θα το τραγουδούσαν με ένα συμβατικό τρόπο, σαν ένα κομμάτι του soundtrack και τίποτε περισσότερο. Το τραγούδι γράφτηκε την περίοδο που γίνονταν τα γυρίσματα για την ταινία, οπότε οι MontyPython δεν είχαν βρει χρόνο να το ηχογραφήσουν, ούτε καν να το προβάρουν όλοι μαζί. Μια μέρα λοιπόν που κάθισαν να το τραγουδήσουν παρέα, άρχισαν να παρωδούν τους εαυτούς τους. Και τότε τους έσκασε η ιδέα, πως η αναίδεια του κομματιού απέναντι στο θάνατο, θα ταίριαζε τέλεια με την τελευταία σκηνή του έργου, όταν ο Brian Cohen θα βρισκόταν σταυρωμένος από τους Ρωμαίους, ως έμφαση της ματαιότητας όλων αυτών που είχαν μεσολαβήσει.

Τελικά, στο κομμάτι ακούγονται οι φωνές 140 εσταυρωμένων που προσπαθούν να ανεβάσουν λίγο το κέφι του μελλοθάνατου Brian (αν και στην ταινία φαίνονται μόνο 23 σταυροί). Όχι μόνο τραγουδούν, αλλά χορεύουν και στο ρυθμό, όσο τέλος πάντων τους επιτρέπει η κάπως στενόχωρη στάση στην οποία βρίσκονται. Τελικά στους τίτλους τέλους ακούγεται απλά μια instrumental εκδοχή του κομματιού.

Το φλέγμα και η τάση των Βρετανών προς τον στωικισμό, εκτόξευσαν το τραγούδι σε πρωτοφανή σημεία δημοφιλίας. Όταν στις 4 Μαΐου του 1982, στην κρίση των Νησιών Φόκλαντ, ένα βρετανικό σκάφος χτυπήθηκε από αργεντίνικο πύραυλο Κρουζ, το πλήρωμά του το τραγουδούσε όση ώρα περίμενε τα διασωστικά σκάφη… Το 1989, στην κηδεία τουGraham Chapman, του μέλους των MontyPython που έπαιζε τον Brianστην ταινία και που έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο, τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου τραγούδησαν το “AlwaysLookOnTheBrightSideOfLife” δημιουργώντας αυτόματα μια τάση που υιοθετήθηκε σε παρανοϊκούς ρυθμούς σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία…

Πέτρες Σκανδάλου #25: Leonard Cohen - "Suzanne"

18/11/16

Η ιστορία της μούσας του Leonard Cohen και του ανεκπλήρωτου έρωτά του για εκείνη.
Μάρκος Φράγκος

Η Ιστορία Ενός Τραγουδιού: Sting – “Fragile”

03/12/15

Η αλήθεια πίσω από το πιο συγκινητικό τραγούδι του πρώην frontman των Police. 

Kelly

Η Ιστορία ενός Τραγουδιού: A-ha - “Take On Me”

01/06/15

Ή καλύτερα, η ιστορία ενός βίντεο κλιπ.

Πέτρες Σκανδάλου #23: Blur - "Beetlebum"

28/04/15

Το δεύτερο μέρος της #BlurWeek ξεθάβει μια κλασική ιστορία τραγουδιού με πρωταγωνιστές τον Damon, τον Brett, την Justine και τα ναρκωτικά.

Η Ιστορία ενός Τραγουδιού: Tori Amos - "Me And A Gun"

26/01/15

Η αφήγηση ενός βιασμού.

Facebook Comments