GUEST TOP 10: ΤΑ KΑΛΥΤΕΡΑ COMICS ΤΟΥ 2010

29/12/2010


O Ηλίας Κυριαζής ("Μανιφέστο", "Blood Opera", "Melody") κυκλοφόρησε φέτος από την ΙDW το "Falling For Lionheart", τον τέταρτο διεθνή του τίτλο και πρώτο του graphic novel. Νομίζουμε πως δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος για να επιλέξει τα 10 καλύτερα κόμικς της χρονιάς από τον πιο γνωστό και επιτυχημένο Έλληνα δημιουργό του χώρου.
 
 
10. "Wilson" by Daniel Clowes (Drawn and Quarterly)
 
 
Ο θρυλικός πια Clowes επιστρέφει μετά από χρόνια, αλλά με χλιαρά αποτελέσματα. Προφανώς ο "χλιαρός" Clowes είναι έτη φωτος πιο μπροστά απο την πλειοψηφία της κομιξικής παραγωγης, αλλά το συγκεκριμένο σου αφήνει μια αίσθηση απογοήτευσης. 
 
 
 
9. "Mesmo Delivery" by Rafael Grampa (Dark Horse)
 
 
Μικρό κομικσάκι με απλή ιστοριούλα, αλλά εδώ έχουμε το ντεμπούτο ενός από τους πιο εντυπωσιακους σχεδιαστές που έχουμε δει τελευταία. Ανυπομονώ να τον δω σε κάτι μεγαλύτερο.
 
 
 
8. "Siege" by Brian Michael Bendis and Olivier Coipel (Marvel)
 
 
Ναι, είναι “superhero event”, όλοι τα μισούν αυτά και είναι πολύ blockbuster-y κτλ κτλ.
Απλά δείτε το. Ο Coipel το κάνει το πιο όμορφο blockbuster που έχετε δει ποτέ. Και είναι και γοητευτικά ακομπλεξαριστο. Έχουμε τους (καλούς) Αvengers να ρίχνουν από την εξουσία τον (κακό) Norman Osborn μετά από ένα χρόνο που γ**ούσε κι έδερνε και σου βγάζει ένα αίσθημα σαν να βλέπεις το Κογιότ να πιάνει επιτέλους το Roadrunner.
 
 
7. "Scarlet" by Brian Michael Bendis and Alex Maleev (Marvel/Icon)
 
 
Συγχωρήστε με που βάζω στη λίστα ένα κόμικ που μόνο τα δύο πρώτα τεύχη του έχουν κυκλοφορήσει, αλλά το "Scarlet" με έχει κερδίσει. Ενώ το concept αρχικά μου φαινόταν ένα αδιάφορο γκόμενα-vigilante-whatever, η εκτέλεση είναι ΤΟΣΟ καλή. Συναρπαστικό ύφος γραφής και το καλύτερο από τα “φωτορεαλιστικά” σκίτσα, αν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν ψηλότερα στη λίστα.
 
 
 
6. "PunisherMax" by Jason Aaron and Steve Dillon
 
 
Ο Punisher κάνει τα δικά του, ο Aaron συνεχίζει στη γραμμή του προκατόχου του, Ennis. Είναι αυτό που λέμε δεν είναι “more of the same”, είναι “ΜΟRE of the same”
 
 
 
5. "Invincible" by Robert Kirkman and Ryan Ottley (Image)
 
 
Νομίζω αυτό είναι το “περνάμε καλά στα παρασκήνια κι αυτό βγαίνει στο κοινό” κόμικ. Σταθερά εδώ και χρόνια είναι pure superhero fun και φέτος που είχαμε την κλιμάκωση ιστοριών που χτίζονταν εδώ και καιρό απολαύσαμε κόσμο να πλακώνεται και να πετάει βουνά ο ένας στον άλλο. Don't you judge me!
 
 
 
4. "Crossed" by Garth Ennis and Jacen Burrows (Avatar)
 
 
Και αν υπήρχαν αμφιβολίες για την Batwoman [βλ. νούμερο 3], το "Crossed" είναι ένα κόμικ που θα έπρεπε να είναι σκουπίδι. Κάτι τα “ζόμπι” που εκτός από το να τρώνε κόσμο, τον βιάζουν κιόλας (πριν ή μετά), κάτι το gore-oriented προφίλ της εκδοτικής... Και ο Ennis (που μου είχε λέιψει) μας δίνει μια απίστευτα βαριά ιστορία με το focus στα συναισθήματα των επιζώντων και όχι στα πέη-αλόγων-ως-ρόπαλα.
 
 
 
3. "Batwoman: Elegy" by Greg Rucka and J.H. Williams III (DC Comics)
 
 
Μιλώντας για πρωτοκλασάτους σχεδιαστές, εδώ έχουμε ό,τι ομορφότερο έχει βγει τα τελευταία χρόνια. Και σε μια ιστορία που δεν υστερεί καθόλου. Και σε μια ηρωίδα, τη λεσβία Batwoman, που μέχρι πριν θεωρείτο στην καλύτερη περίπτωση μια περιττή προσθήκη στον κόσμο του Batman και στη χειρότερη μια φτηνή προσπάθεια για να τραβήξει το ενδιαφέρον των media λόγω σεξουλικού προσανατολισμού.
 
 
 
2. "Βatman and Robin" by Grant Morrison and various artists (DC Comics)
 
 
Ο Bruce Wayne θεωρείται νεκρός και το ρόλο του Batman αναλαμβάνει ο (πολύ πιο χαλαρός) πρώην Robin. Και π νέος Robin είναι ενοχλητικό τσογλάνι, ο βιολογικός γιος του Bruce. O Morrison καταφέρνει ξανά και να παίρνει ένα χαρακτήρα 80 ετών και να κάνει καινούργια πράγματα. Και, για αλλαγή, αυτή τη φορά συνοδεύεται από μια ομάδα πρωτοκλασάτων σχεδιαστών.
 
 
 
1. "Pluto" by Naoki Urasawa (VIZ Media)
 
 
Ο Urusawa (που μέτριο κόμικ δεν ξέρει να κάνει) διασκευάζει την αγαπημένη του ιστορία από τα παιδικά του χρόνια, το κλασικό "Astro Boy" του Osamu Tezuka, και την κάνει αγνώριστη. Τότε είχε ένα κακό ρομπότ που πολεμούσε τα άλλα ρομπότ για να αποδείξει ότι είναι το πιο δυνατό. Τώρα έχουμε ένα συναρπαστικό κόσμο όπου άνθρωποι και μηχανές συνυπάρχουν, ένα αστυνομικό μυστήριο με δολοφονίες ρομπότ και τα φαντάσματα ενός πολέμου που παραπέμπει τον πόλεμο του Ιράκ.
 
 
 
 
 
 
tags / comics

Facebook Comments