GRETCHEN PARLATO, Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ JAZZ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

30/03/2012


"Γιατί κλείνεις τα μάτια όταν τραγουδάς;" Η ερώτηση πρέπει να την ξάφνιασε. Ήταν κουλουριασμένη - σαν γάτα - στην γωνία του μικρού μαύρου καναπέ, στο μικρό μαύρο καμαρίνι του Half Note και αναγκάστηκε να ξεβολευτεί. Ανακάθισε, μισόκλεισε τα μάτια και μού 'ριξε ένα κουρασμένο χαμόγελο - είχε μόλις περάσει δύο ώρες τραγουδώντας στην σκηνή, με αυτό το ιδιαίτερο, ψιθυριστό, ένρινο τραγούδισμα που την έχει κάνει την πιο ξεχωριστή τζαζ φωνή της γενιάς της - της γενιάς μου.

"Ξέρεις αυτό που λένε, ότι οι τυφλοί έχουν ιδιαίτερα οξυμένες τις υπόλοιπες αισθήσεις, την ακοή, την όσφρηση;" είπε τελικά. "Κάπως έτσι μού συμβαίνει. Κλείνω τα μάτια και συγκεντρώνω όλη την προσοχή μου στον ήχο. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να ακούμε μουσική", αποφάνθηκε. "Είμαι από την φύση μου πολύ ντροπαλή και εσωστρεφής και το χρειάζομαι αυτό, για να μπορέσω να συνδεθώ με τον κόσμο, να καταφέρω να επικοινωνήσω". Η συνέχεια της ερώτησής μου ήταν τι βλέπει όταν κλείνει τα μάτια, αλλά ήταν μια μάλλον περιττή ερώτηση. Γιατί, όταν τραγουδάει, με τα μάτια κλειστά, και με αυτήν την σιγανή φωνή που μοιάζει να απευθύνεται σε κάθε ακροατή ξεχωριστά, σαν να του εμπιστεύεται ένα πολύτιμο μυστικό, η Gretchen Parlato βλέπει μέσα σου - μέσα μας. Με τα μάτια κλειστά, είναι σαν να σκανάρει τον χώρο, να σκιαγραφεί τις σιλουέτες μας και να έρχεται σε επαφή με αυτά που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι: τα συναισθήματα που αναδύονται σε κάθε της εμφάνιση.

Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βλέπουμε από κοντά τέτοιες καλλιτέχνιδες - και σπανιότατα την ευκαιρία να φιλοξενούμε τζαζ τραγουδίστριες την στιγμή που αποκτούν την φωνή τους, που απογειώνονται. Τηρουμένων των αναλογιών, το ότι η Gretchen Parlato βρίσκεται στην Αθήνα (στο Half Note Jazz Club) εν έτει 2012 είναι σαν η Billie Holiday να επισκεφτόταν την Αθήνα το 1939. Αυτό σκεφτόμουν όταν την έβλεπα να υποτάσσει το κλαμπ με την δύναμη της εύθραυστης φωνής της.

Δεν έχει σημασία αν δεν την ξέρετε. Πηγαίνετε να την ακούσετε. Αφήστε την να φλερτάρει μαζί σας. Δείτε την να επικοινωνεί με τον Taylor Eygsti - έναν από τους 4-5 καλύτερους σύγχρονους τζαζ πιανίστες παγκοσμίως. Παρασυρθείτε από τον ρυθμό του συναρπαστικού drummer Kendrick Scott. Και θα πιάσετε τον εαυτό σας να κλείνει τα μάτια για να μην χάσει τίποτε.
Οι live φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής της εμφάνισης στο Half Note.
Photo credit: Thrassos Irinis

H MAREVA GALANTER ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ LANA DEL REY

12/02/12

Μις Γαλλία, μούσα του Castelbajac, γοητευτική και αισθαντική τραγουδίστρια. Γιατί το όνομα της Mareva Galanter δεν είναι ήδη στα χείλη όλων;

H ΠΟΠ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΒΑΜΑ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

08/02/12

Ο Barack Obama είναι fan της Zooey Deschanel και του Al Green και το δηλώνει ανοιχτά στην κρίσιμη αυτή περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας, θέτοντας το ερώτημα του πόσο πολιτική είναι τελικά η αισθητική.

ΟΤΑΝ ΘΥΜΩΣΕ Ο SPRINGSTEEN

06/02/12

Eιδικά σε περιόδους κρίσης, όταν ο Bruce Springsteen περνά στο λαιμό του το λουρί της χιλιοπαιγμένης Fender Telecaster του, ξέρουμε ότι εκεί έξω έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο.

Ο UMBERTO ECO ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ

03/02/12

Ο σπουδαίος συγγραφέας προτείνει: ένα πρόγραμμα ανταλλαγής επαγγελματιών όλων των τομέων μεταξύ των κατοίκων της ηπείρου μας, με την ελπίδα ότι το σεξ είναι πιο δυνατό από τον πολιτισμό.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

01/02/12

O Tony Bennett συνεργάζεται με την Lady Gaga στο πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας υγιολυς επικοινωνίας ανάμεσα στις γενιές που επιτρέπει στην ποπ κουλτούρα να έχει συνέχεια.

Facebook Comments