Daniela Vega: "Για την trans κοινότητα η αναγνώριση ή η δυνατότητα εργασίας ήταν για πολλά χρόνια κάτι που στερούμασταν, οπότε πολιτικά είναι πολύ σημαντικό η Τέχνη να μας δίνει αυτή την ευκαιρία."

05/10/17

Μαρία Δημητρίου

Την άφιξη μιας σπουδαίας πρωταγωνίστριας αναγγέλλει η καινούργια ταινία του Sebastian Lelio ("Gloria") "Μια Φανταστική Γυναίκα" στο πρόσωπο της transgender χιλιανής τραγουδίστριας της όπερας και ηθοποιού Daniela Vega, που παρευρέθηκε στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας κουβαλώντας το σχεδόν οσκαρικό buzz για την ερμηνεία της από μεγάλα φεστιβάλ που προηγήθηκαν, από εκείνο του Βερολίνου (όπου η ταινία κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου) ως την Μελβούρνη και το Σαν Σεμπαστιάν. Στο ρόλο της Μαρίνα, μιας γυναίκας που χάνει ξαφνικά από ανεύρυσμα το σύντροφό της και έρχεται αντιμέτωπη με την καχυποψία της Αστυνομίας και το μίσος της οικογένειάς του που δεν της επιτρέπει να πενθήσει και να διεκδικήσει ό,τι της ανήκει επειδή είναι τρανσέξουαλ, η Vega πλάθει έναν βαθιά ανθρώπινο, relatable χαρακτήρα. Το Jumping Fish την συνάντησε λίγο πριν την προβολή της ταινίας στις Νύχτες Πρεμιέρας και μίλησε μαζί της για το ξεκίνημά της, την Τέχνη σαν όπλο εναντίον των προκαταλήψεων και τα... μυστικά της από συναντήσεις της με διάσημους. 


Μιλήστε μας για το πώς καταλήξατε να πρωταγωνιστείτε σε αυτή την ταινία παρά τη σχετικά μικρή εμπειρία σας στο σινεμά.
Ασχολούμαι με το σινεμά εδώ και 7 χρόνια, από το 2010. Έχω παίξει στο θέατρο, είμαι τραγουδίστρια όπερας πολύ περισσότερα χρόνια από αυτά. Απλώς οι δημοσιογράφοι, επειδή ο κινηματογράφος είναι κάτι πολύ πιο μαζικό, ασχολούνται περισσότερο μαζί σου τότε, όταν αποκτάς δημοσιότητα. Ο Sebastian Lelio αποφάσισε να ρισκάρει μαζί μου ακριβώς επειδή είχε δει όλες μου τις προηγούμενες δουλειές, τα βίντεο κλιπ, τις ταινίες, τις παραστάσεις, και από εκεί γεννήθηκε το ενδιαφέρον του για μένα. Θεωρώ ότι 7 χρόνια ενασχόλησης με το αντικείμενο ήταν επαρκής περίοδος για να αναπτυχθώ.


Πώς σας καθοδήγησε ο σκηνοθέτης για να φέρετε στη ζωή την Μαρίνα;
Καταρχάς ήταν πανταχού παρών. Αυτό το σενάριο ο Sebastian το έγραψε για μένα, γνωρίζοντας τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. Μάλιστα, υπήρχαν πράγματα που εγώ η ίδια δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω και όταν τα έκανα τελικά, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Ο Sebastian είναι φανταστικός άνθρωπος με πολύ ευρεία αντίληψη για την Τέχνη, την οποία προσεγγίζει με ένα πολύ θετικό πρόσημο. Ό,τι κάνει το κάνει με αγάπη και την προσέγγισή του με τους ηθοποιούς δεν την κάνει "αφ' υψηλού", αλλά κοιτάζοντάς σε στα μάτια. Σε κάνει να νιώθεις ικανός και κατά συνέπεια θέλεις κι εσύ να δοκιμάσεις τα πάντα και δίνεσαι ψυχή τε και σώματι σε αυτό που κάνεις γιατί αισθάνεσαι τόσο σημαντικός.


Συναισθηματικά ποια ήταν η δυσκολότερη σκηνή που γυρίσατε;
Ήταν τρεις: εκείνη που ο γιατρός αναγκάζει την Μαρίνα να βγάλει τα ρούχα και να της δείξει το σώμα της, εκείνη της απαγωγής και εκείνη που παραδίδει το αυτοκίνητο στην πρώην σύζυγο του συντρόφου της και εκείνη της λέει ότι την θεωρεί χίμαιρα και ότι όταν την κοιτάζει, δεν ξέρει τι είναι αυτό που βλέπει.

Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε trans χαρακτήρες να ενσαρκώνονται στην οθόνη από ηθοποιούς που δεν είναι trans;
Για μένα το να ερμηνεύει ένας μη cis ηθοποιός έναν trans χαρακτήρα αποτελεί μια διαφορετική υποκριτική άσκηση που είναι πολύ ενδιαφέρουσα από την οπτική γωνία του ηθοποιού. Υπάρχει, όμως, και μια πολιτική διάσταση πίσω από την απόφαση ενός σκηνοθέτη ή θιάσου να δώσει το ρόλο ενός cis σε έναν trans ή το αντίστροφο. Για την trans κοινότητα η αναγνώριση ή η δυνατότητα εργασίας ήταν για πολλά χρόνια ένα πεδίο που στερούμασταν, οπότε πολιτικά είναι πολύ σημαντικό η Τέχνη να μας δίνει αυτή την ευκαιρία να αναγνωριστούμε και να έχουμε μια επαγγελματική πορεία. Προσωπικά το έχω βιώσει επειδή έχω κάνει μια ταινία στην οποία υποδύθηκα τον άντρα, παρόλο που είμαι trans, και το έκανα με πλήρη επαγγελματισμό γιατί θέλω να τα κάνω όλα τέλεια. Ουσιαστικά είναι ενδιαφέρον και πολιτικά και υποκριτικά, γιατί υποκριτικά αποτελεί φοβερή πρόκληση και πολιτικά δημιουργεί αυτή την κουβέντα που είναι ενδιαφέρουσα από όποια σκοπιά κι αν το δεις.

Στην Χιλή τα transgender άτομα ουσιαστικά δεν έχουν νομική υπόσταση. Θεωρείτε ότι αυτή η ταινία θα βοηθήσει το σκοπό τους;
Οτιδήποτε δημιουργεί σκέψη γύρω από τα φλέγοντα θέματα της κοινωνίας αφορά όλους τους ανθρώπους. Μια ταινία είναι ένας καλλιτεχνικός μηχανισμός που λειτουργεί για τον άνθρωπο και στην πραγματικότητα η Τέχνη δεν απαντάει σε ερωτήματα, αλλά θέτει. Προσωπικά το καλλιτεχνικό μοντέλο που μου ταιριάζει είναι ένα: αμφισβητώ τα πάντα και δεν απαντώ σε τίποτα. Υπό αυτή την έννοια, μέσα από τα ερωτήματα που θέτει η ταινία μπορεί να δημιουργηθεί συζήτηση, στοχασμός, ιδέες και θέσεις για μερικά από τα θέματα που παρουσιάζει, όπως το τι είναι ένας trans, πώς ζει κτλ. Η ταινία δεν έχει έρθει για να σπάσει ένα μοντέλο και να το αντικαταστήσει, δεν είναι ένα δόρυ με το οποίο κατακτάς την οικουμένη. Η ταινία αμφισβητεί το πολιτικά ορθό και αυτό που προάγει το status quo. 


Χάρη σε αυτή την ταινία έχετε επισκεφτεί πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως. Μπορείτε να μοιραστείτε κάποιο σχόλιο που ίσως σας έκανε μια καταξιωμένη φιγούρα του χώρου ή που προσωπικά θαυμάζετε πολύ και σας χαροποίησε ιδιαίτερα;
[γέλια] Φυσικά και θα μπορούσα να πω τέτοιες ιστορίες, αλλά προτιμώ να τις κρατήσω για μένα, όχι γιατί δεν θέλω να τις πω αλλά γιατί το κάθε φεστιβάλ, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι ένας κόσμος από μόνο του και το καθένα από αυτά μου έχει προσφέρει κάτι και καλλιτεχνικά και προσωπικά. Το σημαντικότερο για μένα δεν είναι το πρεστίζ ενός φεστιβάλ και των καλεσμένων του, αλλά η κληρονομιά που αφήνει στους επόμενους για να φτιάξουν κάτι καινούργιο.


Η ταινία "Μια Φανταστική Γυναίκα" κυκλοφορεί από σήμερα στις ελληνικές αίθουσες από την Strada Films και την Seven Films. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το τρέιλερ:

tags / movies

Video: δείτε ένα αποκλειστικό κλιπ από τη νέα ταινία της Pixar, "Coco"

14/12/17

Η Μέρα των Νεκρών ζωντανεύει στο καλύτερο animation της χρονιάς.
Μαρία Δημητρίου

Xρυσές Σφαίρες 2018: οι υποψηφιότητες

12/12/17

Η νέα ταινία του Guillermo Del Toro, "The Shape Of Water" και η τηλεοπτική μίνι σειρά "Big Little Lies" συγκέντρωσαν τις περισσότερες υποψηφιότητες στις κινηματογραφικές και τις τηλεοπτικές κατηγορίες, αντίστοιχα, των Χρυσών Σφαιρών.
Εύη Χουρσανίδη

Facebook Comments