CACAO ROCKS: "ΜΕ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

01/06/2011


Ο Cacao Rocks ξεδιπλώνει απόψε το πρωτότυπο και ανατρεπτικό ημερολόγιό του στο ΤΩΡΑ Κ44, συνοδευόμενος από τη live μουσική των Cyanna και του Tziko αλλά και τα DJ sets των Kostiadis και Oh Yeah, και μιλάει στο Jumping Fish για το street art, τις αντιδράσεις των Αθηναίων και το... θεό του κακάο.

Θυμάσαι αυτόν τον τύπο που έβγαζε μία φωτογραφία κάθε μέρα τον εαυτό του για κάμποσα χρόνια, κρατώντας ένα ημερολογιακό αρχείο του εαυτού του; Θα έλεγες πως προσπαθείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο με το Every Day A New Drawing, Every Drawing A Day;
Να σου πω την αλήθεια τον είχα ξεχάσει αυτό τον τύπο, όμως είχε πλάκα αυτό το project και το γούσταρα. Δεν θα έλεγα ότι προσπαθώ να κάνω κάτι αντίστοιχο αν και έχει πολλά κοινά στοιχεία.

Τι χρόνο ζωής έχεις δώσει στο project σου και πως σου ήρθε η ιδέα για να το ξεκινήσεις;
Το project θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2011. Η ιδέα μου ήρθε μετά από μια συζήτηση με 2 φίλες. Μιλούσαμε για το τι θα κάνουμε το 2011 και συνειδητοποίησα πως δεν είχα κανένα πρόγραμμα γι' αυτή τη χρονιά, πέρα απο τις ανούσιες σπουδές και τις δουλειές του ποδαριού που κάνω, και τους είπα πως θα ήθελα να ζωγραφίζω κάθε μέρα .Έτσι καταλήξαμε στην ιδέα του ημερολογίου. Στην αρχή ήθελα να το κάνω για την πάρτη μου, κάτι σαν προσωπικό στοίχημα, επειδή δυσκολεύομαι να είμαι συνεπής αλλά ίσως έτσι να μην το έκανα ποτέ. Έπρεπε να εκτέθω για να το υλοποιήσω.

Έχεις κάποιο main χαρακτήρα στον οποίο βασίζεσαι κατά κύριο λόγο και σου αρέσει να εξελίσσεις;
Γενικά βαριέμαι να κάνω δύο φορές το ίδιο πράγμα, αλλά συνήθως οι χαρακτήρες μου είναι φανταστικά τέρατα επηρεασμένα απο τη μυθολογία και την επιστημονική φαντασία. Συνήθως έχουν κέρατα απο μπανάνες και το σώμα τους είναι απο παγωτό φράουλα και φυστίκι. Πρόσφατα ανακάλυψα πως κάποιοι πολιτισμοί της λατινικής Αμερικής πίστευαν στο θεό του κακάο, τις τελευταίες μέρες προσπαθώ να αναπλάσω αυτή τη θεότητα μέσα απο τα σχέδια μου.

Ποιο είναι το σημείο όπου η δική σου τέχνη συναντά τη μουσική; Τι θες να ακούς όταν δημιουργείς τα έργα σου;

Δεν μπορώ να σχεδιάσω αν δεν ακούω μουσική. Νομίζω πως η μόνη στιγμή που δεν ακούω μουσική είναι όταν κοιμάμαι. Είμαι τυχερός γιατί εχω πολλούς φίλους μουσικούς και μου δίνουν φρέσκες μουσικές συνέχεια. Όταν δημιουργώ ακούω σχεδόν τα πάντα: η μουσική διαμορφώνει και τη διάθεση μου και ανάλογα με τη διάθεσή μου δημιουργώ. Μια γεύση απο τις μουσικές των φίλων μου μπορείτε να πάρετε στο Κ44 στις 2 Ιουνίου απόψε, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσω και τα σχέδιά μου.

Πολλές φορές συζητάμε με φίλους καλλιτέχνες ότι σε κάποιους χρόνους και σε κάποιες φάσεις είναι δύσκολο για αυτούς να βρουν «κάτι» να φιλοξενηθεί η δουλειά τους. Συναντάς δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το να βγει η δουλειά σου προς τα έξω;

Δεν έχω συναντήσει τέτοιες δυσκολίες, καθώς δεν έχω μπει ακόμα σε αυτή τη διαδικασία. Όταν θέλω να βγάλω τη δουλειά μου προς τα έξω το κάνω μόνος μου στο δρόμο με το street art και με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων όπως το blog μου, για παράδειγμα.

Έχεις κοσμήσει τοίχους της Αθήνας με τα σχέδια σου και ενώ δε φαίνεται να είσαι ο μόνος, πιστεύεις πως η Αθήνα σε εκφράζει και αντέχει να υποστηρίξει την street κουλτούρα;

Η Αθήνα με εκφράζει απόλυτα και το χάος της με εμπνέει. Είναι ενας παράδεισος για τους γκραφιτάδες και τους street artists, υπάρχουν πολλά μέρη για να βάψεις και ο κόσμος δείχνει ανεκτικότητα. Θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες του δρόμου στην Αθήνα που δεν τους έχει δοθεί η προσοχή που τους αξίζει. Η Αθήνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο τις άλλες μεγάλες πόλεις της Δύσης όσον αφορά στο street art, που έχει να δώσει ακόμα πολλά.

Ποια είναι τα υλικά που σου αρέσει να χρησιμοποιείς και ποιες τεχνικές δεν έχεις και θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Χρησιμοποιώ καθε είδους μπογιές και κολλητικές ταινίες, μου αρέσουν τα έντονα χρώματα γιατί ξεχωρίζουν στο αστικό περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που δεν έχω δοκιμάσει, όπως τα stencils, αλλά αυτό που θα με γοήτευε περισσότερο θα ήταν να κάνω μια γιγάντια τοιχογραφία, αλλά δεν μου έχει δοθεί η ευκαιρία και είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί παράνομα.

Τι περιμένεις να εισπράξει ο κόσμος από τα όσα του παρουσιάζεις τόσο αιφνιδιαστικά, σχεδόν επιθετικά; Στον δρόμο οι ιδέες έρχονται πιο αυθόρμητα και οι καλλιτέχνες δρουν πιο ελεύθερα;

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα σκεφτεί την αντίδραση του κόσμου. Κάνω graffiti απο παιδί και τότε το έκανα απλά επειδή ήταν της μόδας, τώρα έχει γίνει τρόπος ζωής και ίσως να το έκανα ακόμα και αν ήμουν μόνος μου σε αυτή τη πολή, αν και ο κύριος στόχος του street art είναι η επικοινωνία και η αναγνώριση. Γενικά μου αρέσει να προκαλώ ακομα και αν κάποιες φορές γίνομαι επιθετικός. Είναι αλήθεια πως οι καλλιτέχνες στο δρόμο δρούν πιο ελεύθερα καθώς το πρώτο που τους νοιάζει είναι να εκφραστούν και να προκαλέσουν, σε αντίθεση με τη συμβατική τέχνη που αποσκοπεί στο χρήμα και τις καλές κριτικές.

Από πού προέκυψε το Cacao Rocks; Ακούγεται σαν παιδική ανάμνηση.

Δεν είχα πάντα αυτό το tag και η αλήθεια είναι πως δεν το σκέφτηκα και πολύ.
Ίσως είναι και μια παιδική ανάμνηση, όπως και τα σχέδια μου.

Graffiti, συμμετοχές σε events, tees με εύστοχα logos, κατασκευές και τόσα άλλα. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Τα άμεσα σχέδια μου είναι να συνεχίσω να βάφω στους δρόμους της Αθήνας και να ολοκληρώσω το ημερολόγιό μου. Θα συμμετέχω στο 7ply project και σύντομα θα κυκλοφορήσουν κάποια tees μου με τη βοήθεια της yokiattitudes.com. Την προηγούμενη εβδόμαδα πήρα μια υποτρόφια για μια σχολή φωτογραφίας και σκηνοθεσίας οπότε μάλλον θα ασχοληθώ και με αυτό στο μέλλον.

Facebook Comments