BOOK REVIEW: ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - "ΕΧΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ"

26/07/2013

Μάρκος Φράγκος

Το δεύτερο μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου, με ήρωα τον αστυνομικό Χάρη Νικολόπουλο διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 2007 μεταξύ Αθήνας και Κρήτης σε ένα περιβάλλον προ-οικονομικής κρίσης, με θέμα την δολοφονία ενός πολύ διάσημου τραγουδοποιού, του Απόστολου Μελισσηνού. Στην πορεία της διαδικασίας για την εξιχνίαση του θύτη και των κινήτρων του, ξετυλίγεται ένα κουβάρι προσωπικών αδυναμιών των ηρώων που περιστοίχιζαν τον σταρ αλλά και αυτών που έχουν βαλθεί να βρουν την άκρη του εγκλήματος. Σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης οι ήρωες συνοδεύονται από μία ποικίλη σειρά τραγουδιών, που λειτουργούν πότε ως συμβολικά της πλοκής, πότε ως αναμνήσεις και πότε ως αισθητικές συνοδείες της κατάστασής τους. Συχνά, το ποιο τραγούδι επιλέγει να ακούσει ο ήρωας είναι και καταδεικτικό της προσωπικότητάς του – είτε Διονύσης Σαββόπουλος είναι αυτό είτε Moby είτε Poll ή και Morphine.

Το “Έχουνε Όλοι Κακούς Σκοπούς” (εκδ. Μεταίχμιο) θα μπορούσε να έχει υπότιτλο κάτι σαν “Όταν Τα Κουρέλια Σταματούν Να Τραγουδάνε”: η δομή των χαρακτήρων στο βιβλίο έχει να κάνει με τα πάθη και τις αδυναμίες του καθένα από αυτούς, έχει να κάνει με το ξήλωμα της ελληνικής σκηνής του ροκ της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Στο βιβλίο, κάθε ένας από τους μουσικούς και τους δορυφόρους που περιστοίχιζαν τον Απόστολο Μελισσηνό κουβαλάει ένα δικό του απομυθοποιητικό εσωτερικό υλικό, κινείται μέσα από αυτά που κυρίως δεν κατάφερε παρά από αυτά που θυμάται με περηφάνεια. Τα πρώτα φαντάζουν πολλά. Τα δεύτερα ελάχιστα ως ανύπαρκτα. Και αυτή ακριβώς η πικρή ως επί το πλείστον δράση τους είναι και αυτή που πρωταγωνιστεί στο τραγικό περιστατικό της δολοφονίας. Εδώ δεν υπάρχουν συναισθηματικά ερείσματα που τείνουν να ισορροπήσουν τους ήρωες. Υπάρχουν τα αδικαίωτα πάθη μόνο και είναι αυτά που δίνουν τις μοιραίες απολήξεις της ιστορίας. Μέχρι και ο κορυφαίος δόλος του πραγματικού ένοχου έχει να κάνει με μία αλυσίδα χολών ανεπαρκειών του.

Αν οι ήρωες είναι όμως, τα πιόνια σε ένα σκάκι μίας κοινωνικής ομάδας ανθρώπων (αυτών που κινήθηκαν μέσα στην σφαίρα του ελληνικού ροκ τις προηγούμενες δεκαετίες), η πλοκή είναι ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο μέσα στο οποίο αυτή η παρτίδα σκακιού συμβαίνει και λειτουργεί χωρίς καμία υπερβολή, κανένα φάλτσο. Είναι βατή και καλογραμμένη η αστυνομική δράση στο βιβλίο αυτό - τίποτα λιγότερο δεν θα περίμενε κανείς από την Χίλντα Παπαδημητρίου, μετά από μία μακρά και συνεπή πορεία στην μετάφραση λογοτεχνίας αλλά και τη σύνταξη στο μουσικό Τύπο, όπως και τη συγγραφή.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η βαθιά ελληνικότητα της ατμόσφαιρας: η αφήγηση δημιουργεί μια οικειότητα και ένα καθαρά ντόπιο χρώμα στον αναγνώστη. Νιώθεις ότι οι δρόμοι πάνω στους οποίους βαδίζουν οι ήρωες, οι εικόνες που έχουν από την –καθόλου ευχάριστη– καλοκαιριάτικη Αθήνα, η ζέστη στα Χανιά και η καθημερινότητα μέσα στην οποία κινούνται όλοι είναι βαθιά ριζωμένη σε έναν επίμονο ρεαλισμό που δεν εκπίπτει ποτέ από το αίτημά του: να μην κοροϊδέψει κανέναν και να αποτυπώσει όχι αυτό που ενδεχομένως θα φαντασιωνόταν κάποιος ήρωας, αλλά αυτό που ζει, αυστηρά.

Απέριττο το γράψιμο της Χίλντας, λιτό, ισόρροπο και διακριτικό απέναντι στις εσωτερικές και εξωτερικές εντάσεις (ο τρόπος που αφηγείται τα ύψιστα δραματικά γεγονότα είναι “τόσο – όσο” έντονος) διευκολύνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η ίδια γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό που κάνει τους ήρωές της να επιλέγουν συγκεκριμένα τραγούδια για να ακούσουν σε συγκεκριμένες στιγμές.

Εδώ μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα τα τραγούδια που παρελαύνουν στο βιβλίο.
tags / books

Κερδίστε art books από τη νέα ταινία της Pixar, "Coco"

11/01/18

Το συλλεκτικό βιβλίο με όλα τα σχέδια και την προετοιμασία μιας από τις καλύτερες ταινίες του 2017.
Μαρία Δημητρίου

"Πνιγμός" του Chuck Palahniuk: διαβάστε ένα απόσπασμα και κερδίστε το βιβλίο του καλτ αμερικανού συγγραφέα

31/07/17

O Chuck Palahniuk, που απέκτησε καλτ status με το ντεμπούτο του, "Fight Club",  στήνει άλλον έναν υπαρξιακό εφιάλτη με βιτριολικό χιούμορ, σαρκασμό και διορατικότητα.
Μαρία Δημητρίου

Διαγωνισμός: Κερδίστε το βιβλίο "Η Ωδή του Λεπιδιού" από τον Τζέφρι Ρέναρντ Άλλεν

24/07/17

Η αληθινή ιστορία του μαύρου, τυφλού και αυτιστικού πιανίστα του 19ου αιώνα Τόμας Γκριν Γουίγκινς, που έγινε διάσημος στις Η.Π.Α. ως Τυφλός Τομ.
Μαρία Δημητρίου

Αποκλειστικό: διαβάστε ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο "Το Ταίρι"

20/04/17

"Το Ταίρι" είναι η τρυφερή ιστορία του Αιμίλιου και της Μίρκας, ενός ζευγαριού αλλιώτικου από τ’ άλλα. Είναι, επίσης, το συγγραφικό ντεμπούτο της Κέλλυς Κουναλάκη, που στους αναγνώστες του Jumping Fish είναι ίσως γνωστή απλώς ως Kelly.
Μαρία Δημητρίου

Facebook Comments