BLOGOVISION 2010: DAY BY DAY

03/12/2010


Η φετινή Blogovision, η αιματοχυσία ψηφοφορία των Ελλήνων bloggers για τους 20 καλύτερους δίσκους της χρονιάς, σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών, με 91μουσικόφιλους έτοιμους να δουν τις φιλίες τους να δοκιμάζονται, τα πάθη τους να εκτίθενται και τα προσωπικά τους γούστα να αμφισβητούνται προς τέρψιν όλων μας, αλλά πάνω απ' όλα των ίδιων. Μαέστρος είναι και πάλι ο gone4sure (μπορεί να τον έχετε ακουστά και ως "Μάρκο Φράγκο"), στου οποίου το blog All Gone θα φιλοξενηθούν τα αποτελέσματα, οι γκρίνιες, οι πανηγυρισμοί, καθώς φυσικά και οι προσωπικές του επιλογές. Ηe's just like us! Το Jumping Fish θα παρακολουθεί και θα σχολιάζει καθημερινά την πορεία της ψηφοφορίας με updates σε αυτό το post και, ποιος ξέρει, ίσως προσπαθήσει να την επηρεάσει με υπόγειους και ηθικά αμφιλεγόμενους τρόπους.
 
1 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα πρώτη. Τα Νο.20

Τι ακούνε 91 μουσικόφιλοι bloggers;
Τα πάντα συν κάτι.
 
Η πρώτη μέρα της φετινής ψηφοφορίας για τα καλύτερα albums του 2010 βρήκε περίπου εβδομήντα bloggers να ανεβάζουν την εικοστή καλύτερη επιλογή τους για τη χρονιά και καμία εικοσαριά να κρατάνε τις επιλογές τους είτε για να ανεβάσουν συγκεντρωτικά τις λίστες τους είτε επειδή απλά δεν βρήκαν χρόνο. Όπως και να ‘χει, ξαναλέμε ότι για να μετρηθεί η λίστα κάποιοι συμμετέχοντα στο συγκεντρωτικό φετινό αποτέλεσμα, θα πρέπει μέχρι τις 20 Δεκέμβρη να έχει ανεβάσει από το Νο.20 ως το Νο.1 του.
 
Βγαίνει άκρη για κάποια δυναμική;
Όχι μάλλον, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι τάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις τάξεις των bloggers παραμένουν ευδιάκριτες: υπάρχουν αυτοί που προκρίνουν βαθιά indie επιλογές (Lonelady, Mount Kimbie, Nice Face), αυτοί που προτιμούν ονόματα μιας πιο αναμενόμενης αισθητικής η οποία σε άλλες εποχές θα ξεπερνούσαν το τιμητικό Νο.20 και θα αναδεικνύονταν σε φαβορί (Broken Social Scene, Foals, Divine Comedy, Tindersticks, Belle & Sebastian, Shearwater), αυτοί που ευθέως προτιμούν το τρέχον mainstream (Scissor Sisters, Katy Perry, My Chemical Romance, Brandon Flowers) και αυτοί που έχουν εκλεκτικές ιδιαιτερότητες (Pain Of Salvation, Budos Band, Ekos Quartet, Sabbath Assembly, Digital Mystikz, Mike Patton) ή έγχρωμες (Janelle Monae, Big Boi, Kanye West, Aloe Blacc, Drake). Αν αυτές οι τάσεις, συν μια γενικότερη “ηλεκτρονική” ομπρέλα που υπάρχει έντονη (Metaform, Flying Lotus, Four Tet) είναι οι κυρίαρχες, είναι πολύ πιθανόν για άλλη μια χρονιά να αντιμετωπίσουμε ένα πρωταγωνιστικό δίπολο του στιλ Arcade Fire vs. National. Προσωπικά δεν θα το προτιμούσα.
 
Ένα άλλο στοιχείο που μου αρέσει και βλέπω ότι διαφοροποιεί πολύ τις παρουσιάσεις των προτιμήσεων είναι ότι κάποιοι bloggers δεν παραμένουν πιστοί στο ενημερωτικό – πληροφοριακό κομμάτι της επιλογής τους αλλά το βαθαίνουν, ώστε να “επικοινωνήσουν” τους λόγους για τους οποίους γουστάρουν αυτά που επιλέγουν. Κάποιοι προτιμούν τη μυθοπλασία (dustroad, narita, maggie is dead), άλλοι την αφαίρεση (stereo nova, marine basura, manolis vamvounis, la maestra). Όπως και ναχει με βοηθάει να καταλαβαίνω γιατί επιλέγει κανείς αυτό που επιλέγει, όταν το βουτάει στη φαντασία και στην ψυχή του για να καταγράψει την επιλογή του, παρά να μου δώσει πέντε καλογραμμένες πληροφορίες για το σχήμα οι οποίες αφήνουν απ’ έξω τη σχέση του με το δίσκο.
 
Αποκάλυψη της ημέρας: ο εξαιρετικός El Guincho με το “Pop Negro” που ανέβασε ο mumblers. Μ.Φ.
 
 
 2 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 2η. Τα Νο.19

- Και τη δεύτερη μέρα κάτω από 80 blogs συμμετέχουν στην καθημερινή ρουτίνα της ψήφου. Αν μη τι άλλο μαθαίνει κανείς ένα σωρό ακούσματα που του έχουν διαφύγει μέσα στη χρονιά: The Womb. The Head & The Heart. L.A. Vampires featuring Matrix Metals. Oneohtrix Point Never, Allo Darlin’, Los Campesinos, μέχρι και τριπλό tribute στους Hawkwind!!!... Με άλλα απορείς, με άλλα ορκίζεσαι ότι την επόμενη φορά θα είσαι πιο προσεκτικός.

- Τα Νο.19 των bloggers που ψηφίζουν, ήδη αρχίζουν να σχηματίζουν την ρότα του καθένα. Άλλος πάει κατευθείαν να χτυπήσει Caribou στην κορυφή, άλλος National και άλλος ένα όνομα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ.
 
- Τα πρώτα ελληνικά σχήματα έχουν ήδη εμφανιστεί –Electric Litany (όχι αμιγώς ελληνικό), The Boy, Lumiere Brother, Sillyboy κ.λπ.- θυμίζουν ότι η blogovision αυτή παίρνει ζωή από ντόπιους bloggers.
 
- Οι ιδιαιτερότητες και τα αναμενόμενα συνεχίζουν να «ξεδιπλώνονται» και κάποιοι από τους bloggers βάζουν τα δυνατά τους στις παρουσιάσεις για το εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα όλων. Οι Mumblers έκαναν μια ζωντανή μάχη στο post μεταξύ Boy και Titus Andronicus, ο Decieverius μετράει και τους λόγους που δεν είναι ψηλότερα η κάθε επιλογή, το youtube γίνεται για τους περισσότερους μια εύκολη λύση για να παρουσιάσουν τις επιλογές τους.
 
- Έχει πολύ ενδιαφέρον δε, το ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν “μασάνε” από τις κριτικές που μέσα στη χρονιά αμφισβήτησαν, ή υποδέχτηκαν με ψυχρότητα κάποια albums: και οι Vampire Weekend παρόντες και οι LCD Soundsystem και οι Cocorosie επίσης αλλά και οι Get Well Soon... Παράξενες οι βουλές των bloggers...
 
- Το ερώτημα ακόμα, βέβαια, που καίει, δεν έχει απαντηθεί: Θα είναι πράγματι Arcade Fire vs. National ή θα εμβολίσει ο Caribou από τη γωνία;
 
Αποκάλυψη της ημέρας: οι δύο, εκκεντρικοί Indelicates και το "Songs For Swinging Lovers" που ανέβασε ο ZlatkoGr – μοιάζουν απειλητικοί και corny ταυτόχρονα. Μ.Φ.
 
 
3 Δεκεμβρίου
 
3η Μέρα: Νο.18
 
- Οι πρώτες εμφανίσεις των Arcade Fire με το “Suburbs” δημιουργούν μία υπόκωφη βοή στη φετινή ψηφοφορία. Και των National και του Caribou και των Crystal Castles βεβαίως. Μπορούμε ήδη να μιλάμε για βαρύ πυροβολικό;
 
- Τα hypes των ημερών αρχίζουν να αποτυπώνονται στις επιλογές των bloggers – ο Kanye West θα κουνάει το κεφάλι του με νόημα για τις πρώτες ψήφους του. Από κοντά και η μούσα του Nicki Minaj με την “Pink Friday”. Πολύ pink και ακόμη περισσότερο Friday. Οι Wild Nothing αγαπιούνται σχεδόν από το μισό εκλεκτορικό σώμα, επίσης. Ήδη έχουν διαπεράσει “οριζόντια” σχεδόν τις επιλογές των μισών ψηφοφόρων. Από κοντά με μεγάλη διασπορά ψήφων και ο Titus Andronicus. Η Zola Jesus αναδεικνύεται σε darling των περισσότερων υποψιασμένων.

- Η νεοψυχεδέλεια των Stone Roses meet Charlatans στα πρόσωπα των Crocodiles αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Το ίδιο και κάποιοι παλαίμαχοι που βαρέθηκαν να είναι πλέον outsiders, όπως ο Michael Gira και οι Swans και οι Shearwater και οι Of Montreal που αρνούνται να περάσουν στη λήθη. Πόσο μάλλον ο χιλιοστός δίσκος του Neil Young με τον Daniel Lanois.

- Τα trendy μουτράκια των ημερών, οι Hurts και οι Delphic θυμίζουν ότι οι Έλληνες bloggers έχουν αυτό το κάτι που δεν έχουν οι Αμερικανοί επαΐοντες: αδυναμία στη βρετανική, στυλιζαρισμένη designer pop. Aπό το μέτωπο των bleeps, Four Tet και Flying Lotus αρχίζουν και κάνουν buzzin’.

- Sade, Robyn, Janelle Monae: η πλευρά της haute couture της φετινής μπλογκοψηφοφορίας. Έχω μια αίσθηση ότι και οι τρεις θα εμβολιστούν κάθετα από την Victoria Legrand των Beach House.

- Δεν έχει περάσει ακόμη μέρα που δεν θα εμφανιστούν σε κάποια επιλογή, οι Divine Comedy, οι MGMT και οι Foals. Με αυτόν το ρυθμό θα γίνουν τα πιο δυνατά outsiders της κούρσας.

- To εμβληματικά τιτλοφορημένο “Contact, Love, Want, Have” των Psoriasis Ikonika από την Hyperdub που ανέβασε ο quietdrumming δημιουργεί ανατριχίλες στην ραχοκοκκαλιά. Ψωρίασις Εικόνικα; Η Νατάσα Μποφίλιου με τα “Εισιτήρια Διπλά” βρήκε θέση στο Νο.18 του Μανώλη Βαμβούνη.


Αποκάλυψη της ημέρας: οι Winter Hinterland με το “Kairos” που όντως φέρνει στην Joana Newsom στο πιο κανονικό της και την Cat Power προ της αλλοτρίωσης. Την ανέβασε ο Alvyn Singer. Μ.Φ.
 
 
4 Δεκεμβρίου
 
 Ημέρα 4η. Τα Νο.17

- Θα μπορούσε να ρισκάρει ήδη, κανείς πρόβλεψη για την τελική πεντάδα –τουλάχιστον- της φετινής ψηφοφορίας: οι Black Keys και οι Deerhunter αρχίζουν να κερδίζουν σταθερό έδαφος στις λίστες και να εξασφαλίζουν ψηλά τις παρουσίες τους. Menomena, No Age και Best Coast φαίνονται ως sleeper hits της φετινής χρονιάς.

- Tα πρώτα soundtracks εμφανίζονται – το “Black Swan” του Mansell και το “Tron Legacy” των Daft Punk ακούγονται και εκτός οθόνης.

- Μαριέττα Φαφούτη και Playground Noise είναι τα new entries από την ντόπια σκηνή.

- Ο Gil Scott Heron, οι Grinderman και οι Stereolab φαντάζουν ως άξιοι βετεράνοι που επανεμφανίζονται για να διεκδικήσουν θέσεις που με παλιότερους δίσκους τους είχαν εξαφαλισμένες στα ψηλά. Φέτος, οι παρουσίες τους είναι αποσπασματικές στις λίστες των bloggers αλλά αποφασιστικές.

- Οι Mumford & Sons γίνονται οι άτυποι πρωταγωνιστές στην φετινή blogovision σχετικά με το buzz που δημιούργησαν ως προς την εγκυρότητα της υποψηφιότητάς τους λόγω ημερομηνίας κυκλοφορίας τους αλλά και λόγω του ενθουσιασμού με τον οποίο αγκαλιάζονται από κάποιους bloggers. Η μασκότ του Rock The Vote!


Αποκάλυψη της ημέρας: ο Kαναδός rapper Shad με το “T.S.O.L.” που ανέβασε ο depecher. M.Φ.
 

Μην ανησυχήσετε για το γράψιμο του Μάρκου Φράγκου. Απλώς από εδώ και κάτω το σχολιασμό αναλαμβάνει το Jumping Fish. 

 
5 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 5η. Τα Νο. 16
 
- Ηλεκτρονική καταιγίδα με τους Pantha Du Prince, Hot Chip, Chemical Brothers, LCD Soundsystem, Royksopp και Daft Punk να καταλαμβάνουν θέσεις σε πολλαπλές λίστες και, στην πλειοψηφία τους, να εξασφαλίζουν μια σεβαστή θέση στην τελική κατάταξη. To ίδιο και οι παλιές και νέες θεές της ποπ, Marina, Robyn και Kylie.
 
- Η δειλή παρουσία των indie darlings Morning Benders, The Drums, αλλά και του Gonjasufi δίνει λίγο από τον αέρα του Pitchfork στις διαδικασίες. Shearwater, Beach House και National συνεχίζουν να τραβούν προς τη δόξα.
 
-  Το metal κάνει γενναία την εμφάνισή του, με τους δίσκους των Pain Of Salvation και των "ανανεωμένων", πιο ατμοσφαιρικών Anathema. Θα συνεχίσουν να προσθέτουν χρώμα στις λίστες ή καθώς ανεβαίνουν τα νούμερα θα μειώνεται το headbanging;
 
- Πάντως οι Interpol, σταθερή λατρεία των Ελλήνων μουσικόφιλων, δεν έχουν συχνές παρουσίες φέτος -- εκτός αν ετοιμάζεται επίθεση από όλα τα blogs μόλις ξεκινήσει η πρώτη δεκάδα.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: το spoken word album "Unearthing" του θρυλικού κομίστα Alan Moore, δημιουργού του "Watchmen" και του "From Hell" που ανέβασε ο Urban Diaries.
 
 
6 Δεκεμβρίου

Ημέρα 6η (duh). Τα Νο. 15
 
- Σημαντική μέρα για τις συνεργασίες, αφού την εμφάνισή τους έκαναν τα άλμπουμ των She & Him, Roky Erickson & Okkervil River, Angus & Julia Stone και Belle & Sebastian (ως γνωστόν, αποτελούνται από δύο μέλη, την Belle και τον Sebastian.)
 
- Παρά το hipster backlash που φάνηκε να δημιουργείται με το που κυκλοφόρησε το "Contra", οι συχνές αναφορές του δείχνουν ότι οι Vampire Weekend είναι βαμπίρ στο θέμα της κριτικής και διεκδικούν μια βαρβάτη θέση στο top 10.
 
- Αναμένοντας τη Monika, συνεχίζονται τα ελληνικά new entries, με μια Nalyssa Green εδώ και μερικούς Burgundy Grapes εκεί.
 
- Διακριτική η παρουσία των κλασικών αξιών Μanic Street Preachers, The Divine Comedy και Βlonde Redhead, που αρκεί μόνο να σηκωθούν από το κρεβάτι για να αποσπάσουν τα εύσημα από τους νοσταλγικούς fans τους.
 
Αποκάλυψη της ημέρας: υπάρχει κάποιος που του άρεσε ο νέος δίσκος των νέων Pipettes. Και αυτός ο κάποιος είναι ο George The Beast.


7 Δεκεμβρίου

Ημέρα 7η. Τα Νο. 14
 
- Μια ξαφνική επιρροή από girl (ή έστω middle-aged lady) power παρατηρείται στο εκλεκτορικό σώμα, με Laurie Anderson, Joanna Newsom, Charlotte Gainsbourg και Anika να επιχειρούν να ροκανίσουν το θρόνο της Robyn, της οποίας το "Body Talk" απαντάται συχνά και καθημερινά και του οποίου την επικράτηση δεν αμφισβητούμε πλέον.
 
- Αγαπητοί bloggers, ακούσατε το άλμπουμ των Klaxons;
 
- Φυσικά η ψηφοφορία αξίζει σε μεγάλο βαθμό για τα αυτές τις one-off εκλάμψεις προσωπικού γούστου που αποκαλύπτουν τις ιδιαίτερες συμπάθειες για άλμπουμ που μπορεί και να μην ξαναεμφανιστούν αλλού: για παράδειγμα αυτή η μέρα είχε τους Clogs, τους Evelyn Evelyn, τον Yussuf Jerusalem και τους LCD Soundsystem (just kidding).
 
- Παρά το όνομά τους, οι Irrepressibles ακούγονται πολύ repressed, είναι η αλήθεια.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: η folkadelic twee pop των The Smiles & Frowns που ανέβασε ο VKP. 
 

8 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 8η. Τα Νο. 13
 
- Σύμφωνα με τη θεωρία που αναπτύχθηκε πριν από 2 δευτερόλεπτα, τα άλμπουμ που θα τοποθετηθούν στη γρουσούζικη αυτή θέση, θα τεθούν αυτομάτως εκτός συναγωνισμού. Αντίο, λοιπόν, Caribou, The National, Gorillaz, Goldfrapp, Kanye West, Foals και Deerhunter. Σίγουρα δεν θα ξαναεμφανιστείτε τις επόμενες μέρες. Σίγουρα.
 
- Επιβεβαιώνεται ότι φέτος ήταν η χρονιά του chill-dream-lo-fi-pop-wave, με απανωτές παρουσίες των Beach House (καρφί για το top 5;), Βeach Fossils, Wavves, Twin Shadow, των ηλεκτρονικά προεκτεταμένων Baths, των πιο rock Male Bonding, αλλά και των λιγότερο γνωστών Lower Dens.
 
- Καταγγέλλουμε την απουσία της Taylor Swift, της κορυφαίας artiste της χρονιάς, αλλά πρέπει να σφίξουμε το e-χέρι του γενναίου blogger που διαλάλησε την unfashionable και ανήκουστη για το συγκεκριμένο "διαγωνισμό" επιλογή των Maroon 5.
 
- Βλέποντας το σπάνιο θέαμα του ονόματος του Mark Ronson περίπου δίπλα σε αυτό των Rotting Christ, αναρωτηθήκαμε γιατί δεν έχουν συνεργαστεί ακόμα.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: το soulful electro-organic-space-jazz δίδυμο Berry Weight που ανέβασε ο kapetank γιατί τι νόημα έχει η blogovision αν δεν μπορείς να δείξεις ότι ακούς πράγματα που χρειάζονται πάνω από δύο παύλες για να περιγραφούν;
 
 
9 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 9η. Τα Νο. 12
 
- Η παλαιά φρουρά (Elton John & Leon Russell, Neil Young, Brian Eno, Mylene Farmer) κρατάει σθεναρή αντίσταση σε μια μάχη που δεν θα κερδίσει. Πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν οι Warpaint, οι Black Keys, οι Broken Bells, οι Walkmen, η Janelle Monae και οι Four Tet με αρκετές τριπλοβάρδιες.
 
- Οι δίσκοι των Mount Kimbie και Solar Bears αναδεικνύονται σε δύο από τις σημαντικότερες ηλεκτρονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.
 
- O Aloe Blacc είναι η εναλλακτική επιλογή όσων δεν θέλουν να ψηφίσουν Cee-Lo Green. Οι παραγνωρισμένοι Kisses, Avi Buffalo και Broken Records είχαν μια ευκαιρία να λάμψουν ανάμεσα στς σημερινές επαναλήψεις, όπως και οι πεσμένοι Wolf Parade, οι buzzy Sleigh Bells και οι Broken Social Scene (και με το άλμπουμ τους και ως μέρος του soundtrack του "Scott Pilgrim Vs. The World").
 
- Και οι Linkin Park στην blogovision! Και μετά λένε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές.
 
- Greek power με παρουσίες από Παύλο Παυλίδη & B-Movies, Μεσιέ Μινιμάλ, Χάρης Λαμπράκης Quartet και Εγγονόπουλο/Πουλικάκο/Soco.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: το παραισθησιογόνο chanson των Pigeons που ανέβασε ο psychosoul.
 
 
10 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 10η. Τα Νο. 11
 
- Καθώς μπαίνουμε αποφασιστικά στην πρώτη δεκάδα, η πολυφωνία υποχωρεί πιο γρήγορα κι από τη νεότητα του Dr. John (που έκανε κι αυτός την εμφάνισή του στην ψηφοφορία.) Σήμερα έκαναν ιδιαίτερες υπερωρίες οι Arcade Fire, The National, No Age, Four Tet, Robyn, LCD Soundsystem και, παραδόξως, ο Chewbacca της blogovision, Gonjasufi.
 
- Κι όμως, ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να ξεχωρίσει μέσα από το χάος του aggregator ονόματα που είχε προσπεράσει μέσα στη χρονιά, όπως οι Σουηδοί Sambassadeur, oι Soft Pack, οι Whiskers, η Basia Bulat (αν σας φαίνεται πολύ mainstream η Joanna Newsom) και ο Dan Sartain.
 
- Η ελληνική σκηνή εκπροσωπείται από τον The Boy, τη Melpomeni και τους μυστηριώδεις Keep Shelly In Athens, οι οποίοι έχουν ακουστεί περισσότερο για το γεγονός ότι αναφέρθηκαν στο Pitchfork παρά για τη μουσική τους. Share the wealth, Keep Shelly In Athens!
 
- Στο πάνθεον των "μαύρων" ονομάτων της blogovision, προστίθενται οι Black Milk και οι Small Black.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: οι Τhe Strange Death Of Liberal England που αναφέρθηκαν από τον Urban Diaries και που είναι τόσο λογοτεχνικο-επικο-ArcadeFire-ικοί όσο προδίδει το όνομά τους.
 
 
11 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 11η. Τα Νο. 10
 
- Φτάσαμε αισίως στη μέση της ψηφοφορίας, η οποία δυστυχώς διατηρεί το υψηλό της επίπεδο και παραμένει πολιτισμένη. Ούτε ένα ξεκατίνιασμα, ούτε ένα unfollow, ούτε μια επίθεση με ιό σε αντιφρονούν blog. Εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας για πανικό στο πάρτυ της blogovision, που θα γίνει την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στο Blink της Πλατείας Καρύτση και που θα συγκεντρώσει πολλούς από τους ψηφοφόρους στον ίδιο χώρο για να ακούσουν τις επιλογές τους και να αντιδράσουν live στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

I spy with my little eye την πρώτη Monika, αλλά και τους Smokey Bandits μαζί με τους Playground Noise. Τουλάχιστον μια θέση στο top 10 πρέπει να είναι φυλαγμένη για ελληνικά ονόματα, δεν υπάρχει δικαιολογία.
 
- Επίθεση από αρκετά μέτωπα με τους βαφτισμένους από τραγούδι του Nick Cave O. Children, αλλά και τους (τον;) Perfume Genius, τη νεότερη αλλά εξίσου κλαψιάρικη ευαίσθητη εκδοχή του Antony Hegarty.
 
- Το άλμπουμ του Sufjan Stevens εξακολουθεί να αρέσει πολύ, αλλά στο παιχνίδι μπήκε και ο Lone Wolf, ο οποίος προς το παρόν δεν φαίνεται αρκετά ισχυρός για να απειλήσει τους άλλους folkies.
 
- Τη σημαία της γενικότερης ψυχεδέλειας κρατούν ψηλά οι Tame Impala, Ariel Pink's Haunted Graffiti, Flying Lotus και Surfer Blood.
 
- Brian Jonestown Massacre: τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: οι εκ Γαλλίας ορμώμενοι Exsonvaldes, οι φετινοί Phoenix (αν και με την επιτυχία που είχαν και αυτή τη χρονιά, οι Phoenix είναι οι φετινοί Phoenix) που ανέβασε ο onemashowstudio.

 
12 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 12η. Τα Νο. 9
 
-  Συγχαρητήρια στους Broken Bells, τον Sufjan Stevens, τους Beach House και τους LCD Soundsystem που ακόμα και να μην μπουν στην τελική κατάταξη (πράγμα που αποκλείεται), όλοι θα νομίζουν ότι μπήκαν γιατί εμφανίζονται πιο συχνά κι από την Ελένη Λουκά σε διαμαρτυρία για τον Πάπα.
 
- Από δύο αντίθετα άκρα της ποπ, οι Twin Shadow και οι Scissor Sisters εισβάλλουν σε αρκετά top 10. Aπό μεμονωμένες παρουσίες ξεχωρίζουν οι πιο αγαπημένοι στο εξωτερικό Frightened Rabbit, o Kid Cudi και ο Lightspeed Champion, ενώ στα ελάχιστα soundtracks προστίθεται και εκείνο του "Tron: Legacy" που υπογράφουν οι Daft Punk.
 
- Στο ηλεκτρονικό μέτωπο, Skream, Baths και Liars μαζεύουν ό,τι μπορούν από το πιστό κοινό τους.
 
- Today's Greeks: My Wet Calvin, Monika, Electric Litany και The Boy.
 
- Πριν μαθευτεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Kanye West θα προσπαθήσει να αποκτήσει pop culture relevance στην ελληνική πραγματικότητα ξεκινώντας κόντρα με τη Μαριέττα Φαφούτη.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: οι Canasta, το indie pop συγκρότημα που θα λάτρευαν όλοι αν το ήξεραν, που ανέβασε ο πιστός τους fan, dust road.
 
 
13 Δεκεμβρίου
 
Hμέρα 13η. Τα Νο. 8
 
- Ο Caribou κυριάρχησε σήμερα, ακολουθούμενος από τους Black Keys, τους Grinderman, τους Shearwater, τους Darkstar και τους Dillinger Escape Plan. Από outsiders γίνονται απρόσμενα φαβορί οι Divine Comedy, με τις περισσότερες ημερήσιες εμφανίσεις. Το live τους είχε κόσμο; (Jumping Fish, always asking the tough questions.)
 
- Κάτι συμβαίνει με τη Charlotte Gainsbourg, που λόγω ονόματος μάλλον έχει συνηθίσει να εμφανίζεται ως VIP μόνο σε υψηλές θέσεις, αφού στα νούμερα 20-11 ήταν άφαντη. Αν δεν μαζέψει αρκετούς πόντους, θα επιτεθεί στους αρσενικούς bloggers που δεν την προτίμησαν, Antichrist-style.
 
- Οι Electric Litany συνεχίζουν να κρατούν τα πρωτεία από τις ελληνικές συμμετοχές, χωρίς να λείπει ο The Boy και να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση ο ARP και, με τριπλό χτύπημα τρελής υποστήριξης, ο Pan Pan.
 
- Από το Pitchfork στο Billboard: η blogovision υποδέχεται τους δίσκους του Eminem και της Rihanna.
 
Αποκάλυψη της ημέρας: η εκρηκτική, funky 10 μελής retro soul μπάντα Kings Go Forth που ανέβηκε στο A Pagan Place και μας έφτιαξε τη διάθεση.
 
 
14 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 14η. Τα Νο. 7
 
- Αρχίζει να κλυδωνίζεται η πίστη μου στη σίγουρη νίκητων Arcade Fire, αφού οι National ή έχουν πολλούς συγγενείς που συμμετέχουν στην ψηφοφορία ή άγγιξαν περισσότερο τον Έλληνα μουσικόφιλο από τις bourgeois ανησυχίες των Arcade Fire. (Θα πει κάποιος ότι και οι ανησυχίες των National είναι εξίσου bourgeois, αλλά περιορίζονται στην περιοχή της καρδιάς και όχι σε actual περιοχή όπως τα προάστια.) Κοινώς, πολύ "High Violet" σήμερα.
 
- Από κοντά οι Arcade Fire και οι Beach House, με τους Hot Chip και το γερόλυκο Gil Scott Heron να μαζεύουν πολύτιμους πόντους. Ειδικά τον τελευταίο μην τον υποτιμάτε, γιατί έχει ήσυχη αλλά σταθερή παρουσία καθ' όλη τη διάρκεια της blogovision.
 
- Αγαπητοί bloggers: stop trying to make Jonsi happen.
 
- Οι ελληνικοί δίσκοι της ημέρας ήταν λίγοι, αλλά υπήρχε χώρος και για newcomers, με τους Five Star Hotel να κάνουν δυνατή είσοδο. Οι Electric Litany εξακολουθούν να έχουν την πιο δημοφιλή ημι-ελληνική κυκλοφορία μέχρι στιγμής.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: η tropical funk μπάντα Crystal Fighters -- που ανέβηκε, μάλιστα, σε 3 διαφορετικά blogs.
 
 
15 Δεκεμβρίου
 
Hμέρα 15η. Τα Νο. 6
 
- Όπως οι στρατιώτες που γλεντούν το τελευταίο τους βράδυ πριν φύγουν για το μέτωπο, έτσι και στην blogovision ξεμυτίζουν πυροτεχνήματα τύπου She & Him, Manic Street Preachers και Band Of Horses λίγο πριν τον ομαδικό βομβαρδισμό από τα 4-5 άλμπουμ που όλοι ξέρουμε ότι θα κυριαρχήσουν. Σε μια λιγότερο busy χρονιά, μπορεί να είχαν καλύτερη τύχη.
 
- Για να αυξήσουν τις πιθανότητες νίκης τους, ίσως ο Gonjasufi και ο Sufjan Stevens θα έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό project ονόματι Gonjasufjan.
 
- Ένα δάκρυ χαράς κυλά στα λέπια του Jumping Fish κάθε φορά που εμφανίζεται ο John Grant. Σε έναν τέλειο κόσμο, θα ήταν σε περισσότερες λίστες. (Αν και, σε έναν τέλειο κόσμο, ο John Grant θα ήταν χαρούμενος και ικανοποιημένος και δεν θα είχε ανάγκη να γράφει δίσκους άρα και πάλι δεν θα ήταν σε πολλές λίστες.)
 
- Στα μεγάλα hits της ημέρας ανήκουν οι δίσκοι των Flying Lotus, Yann Tiersen και Beach House.
 
- Habemus poster για το πάρτυ, από τον onemanshowstudio:
 
 
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: η happy happy happy Λονδρέζα Eliza Doolittle που ανέβασε ο nerdrop.
 
 
16 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 16η. Τα Νο. 5
 
- Στη μέση της δεκάδας τα προγνωστικά είναι anybody's guess... and my name is anybody. Οι Liars δεν έχουν καμία ελπίδα. O Matt Berninger θα ξυρίσει και το υπόλοιπο κεφάλι του Win Butler προσπερνώντας τον ξυστά. Η Monika θα χάσει τα πρωτεία του ελληνικού άλμπουμ από τους Electric Litany που τυπικά δεν έχουν 100% ελληνική κυκλοφορία.
 
- Ελλείψει Animal Collective, οι Crystal Castles αναλαμβάνουν τα ηνία στην κατηγορία των unlistenable (αλλά δημοφιλών) δίσκων.
 
- Οι Deerhunter, η Janelle Monae ο Gonjasufi, οι Foals και οι Ariel Pink's Haunted Graffiti ήταν οι σημερινοί πρωταγωνιστές με πολλαπλές ψήφους. Συγκινητικές προσθήκες εκείνες των Magnetic Fields και των Tom Petty & The Heartbreakers.
 
- Οι How To Dress Well έχουν το πιο ηλίθιο όνομα της blogovision.
 

Αποκάλυψη της ημέρας: Το γεγονός ότι κανόνες παραβιάστηκαν και οικογένειες διαλύθηκαν για τους Mumford & Sons, κι όμως μέχρι στιγμής έχουν λάμψει δια της απουσίας τους από την ψηφοφορία.
 
 
17 Δεκεμβρίου
 
(Πρέπει ακόμα να λέμε ποια μέρα είναι;) Τα Νο. 4
 
- Αργοπορημένοι μπαίνουν στο παιχνίδι οι Broken Social Scene, οι οποίοι φέτος ακούστηκαν και από τη συχνότητα του Rock FM, αποκτώντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία της καριέρας τους να παίξουν πριν τους Nickelback. 
 
- Μην προτρέχετε: η μουσική βιομηχανία προορίζει τους The Naked And Famous (και, παρανοϊκά, τις Warpaint που αποτελούν μεγάλη συμπάθεια των blogovisionists? blogovisionaries?) για αστέρες του 2011.
 
- Σύμφωνα με σχόλιο του "Ανώνυμος" στο blog Πο Πο Culture, το δίκτυο σκωτσέζικων blog και μουσικών sites (που γράφει τα αρχικά του με κεφαλαία γράμματα για να αποκτήσει περισσότερο κύρος) ψήφισε και αποφάσισε για τα καλύτερα άλμπουμ του 2010. Η λίστα, που διαβάζεται "National, συγκρότημα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ, συγκρότημα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ, συγκρότημα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ... Arcade Fire, συγκρότημα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ... τέλος), βρίσκεται εδώ, για όσους ενδιαφέρονται να τη διαβάσουν ακόμα και μετά από αυτή την παρένθεση.
 
- Σε κατά λάθος copy paste από λίστα του 2008, κάποιοι έβαλαν τους MGMT στο νούμερο 4! 
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: η κορίλα νορβηγικής προέλευσης Kverlertak που ανέβασαν δύο άτομα που θα θυμηθώ και θα κατονομάσω τη Δευτέρα.
 
 
18 Δεκεμβρίου
 
Ημέρα 18η. Τα Νο. 3
 
- Συμφέρει τον Caribou να αρέσει τόσο στη συγκεκριμένη γεωγραφική ομάδα ψηφοφόρων γιατί όταν αναπόφευκτα καταλήξει μασκότ στο Club Med, θα έχει έναν έτοιμο πυρήνα κοινού.
 
- Από κοντά και οι Beach House, οι οποίοι πρέπει να πέρασαν από σχεδόν κάθε top 20, εκτός από αυτά τα περίεργα που περιέχουν μ ό ν ο experimental/ambient/downbeat/drill'n'bass/jungle/goa trance/progressive house.
 
- Πράγματα που βάζουν οι άνθρωποι στην τρίτη τους θέση: Kylie, I Like Trains (τόσο πολύ you like?), The Dead Weather. Οι Cocorosie και οι Blonde Redhead ακόμα να εξαντλήσουν την καλή πίστη που κέρδισαν με τις προηγούμενες (καλύτερες) κυκλοφορίες τους.
 
- Σήμερα ο Gonjasufi είχε ισοψηφία με τους National. Σκεφτείτε καλά τι θα κληροδοτήσετε στην επόμενη γενιά.
 
Αποκάλυψη της ημέρας: οι Phantogram, το electro/trip-hop δίδυμο που ανέβασε ο SerialGK.
 
 
19 Δεκεμβρίου
 
Προτελευταία ημέρα. Τα Νο. 2

- Και γιοι μου να ήταν οι Mumford & Sons, τέτοια αγωνία δεν θα είχα. (Αν ήταν γιοι μου θα καταπατούσα τα μουσικά τους όνειρα και θα τους υποχρέωνα να βρουν μια απελπιστικά βαρετή δουλειά γραφείου γιατί αυτό κάνουν οι σωστοί γονείς.)

- Στη μάχη των Καναδών, οι Arcade Fire κατήγαγαν σαρωτική νίκη έναντι του αντιπάλου τους Caribou.

- Μάλλον δεν είχε πολλή σημασία αν ανέβαζες το 17 σου τη μέρα που επισήμως έπρεπε να ανεβάσεις το 15 σου, αλλά όταν όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται μια ανάσα πριν το νούμερο 1 τους, υπάρχει νόημα να ανεβάσεις το 5 σου; Keep up ή, αφού έχεις ζωή, μη συμμετέχεις!
 
- Let's have a toast for the douchebags: οι Brian Jonestown Massacre σχεδόν άγγιξαν την κορυφή.
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: οι Μοtorama είναι Ρώσοι;!
 
 
20 Δεκεμβρίου
 
Grand finale. Τα Νο. 1
 
- Αδιάσειστες επιστημονικές αποδείξεις, έγκυρες πληροφορίες και ένα όνειρο που είδα με οδηγούν στο συμπέρασμα πως, παρά τους καριμπούειους αντιπερισπασμούς, οι Arcade Fire τραβούν προς τη δόξα, γεγονός που φαίνεται απολύτως λογικό: αφού η ψηφοφορία έγινε για να αναδείξει το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, δεν πρέπει να κερδίσει το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς;
 
- Παρόλα αυτά, τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο αποψινό πάρτυ στο Blink, σε ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα αντάξιο της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Λεπτομέρειες, πρόγραμμα, dress code εδώ.
 
- Εύφημος μνεία αξίζει σε όσους συμμετέχοντες παρέμειναν πιστοί στα αγαπημένα τους ακούσματα μέχρι τέλους κι ας μην ανήκουν στις δημοφιλείς επιλογές γιατί είναι ο Peter Nalitch & Friends, η Kylie Minogue, o Mike Patton, οι (η;) Marina & The Diamonds, oι Slacker, οι Delta Mirror, οι She & Him κτλ. You guys are special.

- Ο Pan Pan και οι Electric Litany ήταν τελικά οι γενναίοι συμπατριώτες που τίμησαν τη γαλανόλευκη σε αυτή τη blogovision, κλέβοντας πολύτιμους πόντους από το καλύτερο ελληνικό αγγλόφωνο άλμπουμ, το "Mihalis".
 
 
Αποκάλυψη της ημέρας: Παρατηρούνται τα πρώτα συμπτώματα στερητικού συνδρόμου από bloggers που δεν αντέχουν στην ιδέα μιας ζωής χωρίς blogovision. Σε αυτούς συνιστούμε ψυχραιμία: δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι για την επόμενη. Έχει ήδη διαρρεύσει το καινούργιο άλμπουμ των Decemberists.
tags / blogovision

Blogovision 2015: Ο σχολιασμός των #1

24/12/15

Ο Μάρκος Φράγκος γράφει 4.000 (!) λέξεις στον τελευταίο σχολιασμό για φέτος, αλλά και τις εντυπώσεις του από το πάρτυ της Blogovision στο White Rabbit.
Μάρκος Φράγκος

Blogovision 2015: Τα top 100 άλμπουμ της χρονιάς

23/12/15

Οι completists μπορούν να μελετήσουν την πλήρη λίστα με τα top 100 άλμπουμ της φετινής Blogovision και των ψήφων τους.
Miss Hater

9 χρόνια Blogovision: 9 highlights ως τώρα

05/12/15

Μια αναδρομή στην ως τώρα ιστορία του δεσμού, με αριθμούς.

Blogovision 2015: Day By Day

02/12/15

Ο καθημερινός σχολιασμός του Jumping Fish, και συγκεκριμένα φέτος του Μάρκου Φράγκου, για την ψηφοφορία της ανάδειξης των 20 καλύτερων άλμπουμ του 2015 από Έλληνες μουσικούς bloggers.
Μάρκος Φράγκος

Blogovision 2015: For Your Consideration

24/11/15

Σε μια μουσική χρονιά γεμάτη αουτσάιντερ, κρυμμένα διαμάντια και μικρές ή μεγάλες δισκογραφικές εκπλήξεις, η συντακτική ομάδα του Jumping Fish ξεχωρίζει κάποια από αυτά τα άλμπουμ που έλαμψαν λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα και αξίζει να (ξαν)ακούσετε.
Μαρία Δημητρίου

Facebook Comments