Album review: No Clear Mind - "Makena"

15/03/17

Μάρκος Φράγκος

Ο Βασίλης Ντοκάκης και ο Λευτέρης Βολάνης φτιάχνουν μουσική "ήσυχα". Απλωτά. Και ψύχραιμα. Από το 2013 που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο άλμπουμ τους, το απολαυστικό "Mets", νομίζει κανείς ότι επί τέσσερα χρόνια κολυμπούσαν σε αργή κίνηση πάνω στα reverbs τους σε ένα ταξίδι που θα τους έφερνε χωρίς άγχη και αγωνίες στο παρόν. Οι No Clear Mind φτιάχνουν μουσική που πλέει στην περιφέρεια της σύγχρονης μουσικής με μια μεγαλειώδη αξιοπρέπεια και μια άνεση που αφήνει πίσω της κάθε νεύρωση να ανήκουν σε "κάποια σκηνή". Υποθέτοντας πάντα ότι μπορεί να υφίσταται "κάποια σκηνή" στη ντόπια αγορά.

Το καινούργιο άλμπουμ τους, "Makena", τους βρίσκει μαζί με τον Δημήτρη Παγίδα ως ίσο μέλος της μπάντας τους και τους βρίσκει επίσης σε μια διάθεση υπερβατική, συνθετικά απόλυτα δημιιουργική και αισθητικά, σε μια πολιτισμική μαρμίτα που χωράει το βρετανικό ψυχεδελικό folk rock, το kraut και το progressive των 70s και την κινηματογραφική μουσική παρτιτούρα από κάποια beat ταινία του underground. Το "Makena" δηλαδή παραπέμπει στους Pink Floyd και στους Incredible String Band, στους Beatles της ψυχεδέλειας και στους Shriekback, στους Neu! και στους Mercury Rev. Και στους Radiohead. Συχνά, μέσα στο πλαίσιο μιας σύνθεσής τους, μπορεί να "αναφερθούν" σε παραπάνω από δύο ή τρία από τα σχήματα που -είναι εμφανές- ότι αγαπούν και τους έχουν επηρρεάσει. Οι συνθέσεις τους, απλωμένες, κιμπάρικες, με μια αίσθηση μεγαλοσύνης και "πλωτής" ατμόσφαιρας, συλλαμβάνει το "όμορφο" και το "σημαίνον" με έναν τρόπο πραγματικά απολαυστικό: έχουν τον τρόπο τους οι No Clear Mind να ακούγονται σημαντικοί μέσα στην μυσταγωγία τους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη μουσική τους, σοβαρή και ζόρικη, χωρίς να αφήνουν τον ακροατή τους να παρακολουθεί τις προσπάθειες που κάνουν για να το καταφέρουν.

To "Makena" ακούγεται, καταρχήν, ως ένα επίτευγμα ωριμότητας. Αυτοί οι τύποι μοιάζουν να μην έχουν αλλοτριωθεί ούτε ένα δράμι από τους ψυχαναγκασμούς που συνήθως έχει μια "καλή" rock μπάντα όταν έρχεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας καριέρας της προκοπής. Οι No Clear Mind μοιάζουν καλά οχυρωμένοι μέσα στο κουκούλι του κόσμου τους μέσα στο οποίο δρουν με γνώμονα την σφοδρά ρομαντική τους παλέτα από χρωματισμούς και δεξιοτεχνικές "απλωτές". Φυσικά, απέχουν από κάθε έννοια pop μουσικής. Τα "σύντομα", "εύληπτα" τσιτάτα είναι σε ένα μέρος έξω από αυτούς. Δεν έχουν καμία σχέση με το "γρήγορο" και το "ατακαριστό". Οι No Clear Mind παίρνουν το χρόνο τους να επεκταθούν στα τραγούδια τους, για να γράψουν λεπταίσθητα, σκιαγραμμισμένα και όμορφα -πολύ όμορφα- μελωδικά μοτίβα ("In June", "Silence We Create", "Big Thing", "Saint John") τα οποία τιμούν δεόντως, τα αφήνουν να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν μέσα στον downtempo διάκοσμό τους.

Πολύ ενεργοί στις συναυλίες τους (έχουν κάνει το Τουρκία - Ελλάδα, Κυψέλη - Παγκράτι) και πολύ πρόθυμοι να αναπαράγουν το συναίσθημα των ζωντανών εμφανίσεών τους στο στούντιο - σύμφωνα με τους ίδιους το "Makena" είναι η προσπάθεια σύλληψης της αυτοσχεδιαστικής ενέργειάς τους επί σκηνής. Η αίσθηση και μόνο ότι οι No Clear Mind διαπραγματεύονται αξίες χαμένες από καιρό, είναι από μόνη της μια αφετηρία του χτισίματος μιας σχέσης μαζί τους.

 

Αν σας άρεσε αυτό ακούστε και αυτά:
- Mercury Rev "Deserter's Songs"
- Incredible String Band "U"
- Beatles "Beatles (White Album)"
- Flaming Lips "The Soft Bulletin"
- Doves "Lost Souls"

Play: MGMT - "Little Dark Age"

22/02/18

Η πολυαναμενόμενη δισκογραφική επιστροφή του διδύμου από το Κονέτικατ.
Kelly

Play: Franz Ferdinand - "Always Ascending"

20/02/18

Πρόκειται για την πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος χωρίς τον κιθαρίστα Nick McCarthy.
Kelly

Facebook Comments