Album review: Baby Guru - "IV"

23/03/17

Μάρκος Φράγκος

Προσπαθώ να εντοπίσω ηχητικά το ακριβές στίγμα του καινούριου άλμπουμ των Baby Guru και να το "φορέσω" σε μια μπάντα για να μπορέσω να την οικειοποιηθώ και δυσκολεύομαι. Διότι το "IV" δε μοιάζει με την μπάντα του "Marginalia" για παράδειγμα. Πόσο μάλλον την μπάντα του ντεμπούτου τους. Το "IV" είναι ένα διαφορετικό, καινοφανές, βραδύκαυστο άλμπουμ που δεν παρέχει απλόχερα και άμεσα κίνητρα να το πάρεις αγκαλιά, απαιτεί από σένα μακρόπνοες ακροάσεις, χτίσιμο μιας σχέσης μαζί του και χρόνο.

 

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ακροατές των Baby Guru, εξοικειωμένοι με τη "φάση τους" χρειάζονται πράγματι περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να φτάσουν στο σημείο να "τους τα σκάσει" το άλμπουμ. Δεν υπάρχουν εδώ πυροτεχνήματα. Υπάρχει μια μπάντα ώριμη -ιδιαίτερα γυμνασμένη στη συνύπαρξη των τεσσάρων πλέον μουσικών της, μετά την έλευση του κιθαρίστα Κωνσταντίνου ή Kon Kon- ψημένη και έτοιμη που παραδίδει ένα άλμπουμ γεμάτο ιδέες -πολλές, συνωστισμένες ιδέες- και "στρώματα" αίσθησης πολύ περιπλεγμένα για να ξεμπερδέψεις εύκολα μαζί τους. Πάρτε για παράδειγμα, το "Oaxaca (The Calvino Song)", ένα τραγούδι που ξεκινάει ως αστικό funk αλά Talking Heads (εποχής "Speaking In Tongues") και εξελίσσεται σε ένα σπινταρισμένο roller μετά από ένα break αφού έχει διαβεί από τα νερά του 4 to the floor της Motown. Η πυκνότητα των ηχητικών αναφορών των Baby Guru είναι αδιαπέραστη αρχικά. Αδύνατον να την αποκωδικοποιήσεις άμεσα. Από την άλλη, ποτέ δεν χαρακτηρίζονταν από την απλότητα των μουσικών τους. Όμως άλλες φορές, φώτιζαν μέσα στον καταιγισμό των αναφορών τους μέσα σε ένα και μόνο τραγούδι, ένα riff ή ένα "αγκιστράκι" από το οποίο αρπαζόταν η ακρόασή σου και μπορούσε να αντιληφθεί με βατότητα τον ήχο τους. Στο "IV" ξεχάστε τη βατότητα, πλην του γλυκού και τρυφερού "Amarousion" που κλείνει το άλμπουμ - ένας φόρος τιμής σε μια γειτονιά που διαθέτει όλη τη φροντίδα και την αγάπη του κόσμου μέσα του. Μόνο η Yannick Etienne λείπει με τα φωνητικά της, για να καρφιτσώσει το τραγούδι για πάντα σε ένα ιδανικό ηλιοβασίλεμα.

Ο διάκοσμος και η αίσθηση του υλικού εδώ παραπέμπουν σε τεχνολογικά εξοπλισμένα στούντιο που έχουν παραδώσει ηχογραφήματα στο παρελθόν γεμάτα από την πληθωρικότητα, την τεχνογνωσία και τον πλούτο δίσκων του Paul Simon, των Roxy Music ή του Marcus Miller. Μιλάμε για τον ήχο των musos, εφαρμοσμένο στην περίπτωση των Baby Guru, σε συνθέσεις ανανεωτικές και όχι γεννημένες με επιδεικτικά κίνητρα: το "Motel Rwanda" για παράδειγμα παραπέμπει άμεσα στις νοτιοαφρικανικές πολυρρυθμίες, ένα afro funky κομμάτι με την ποιότητα της "καυτής", 70s προοδευτικότητας, τότε που η συνάντηση των rockers με τους afro funkers "απειλούσαν" να ανατρέψουν όλες τις παθογένειες της δισκογραφίας στη Δύση. Ο τρόπος που οι αφρικανικές πολυρυθμίες "περνούν" στον ήχο των Baby Guru παραπέμπει στη χλιδή των στούντιο της Δυτικής Ακτής της Αμερικής, εκεί που οι έμπειροι rockers φλέρταραν με τη γαλανομάτα soul και τις μουσικές του rhythm 'n' blues για να φτιάξουν τις "ηλιόλουστες" μουσικές των Doobie Brothers για παράδειγμα, που δεν μπορούσαν να καταχωρηθούν στις εγκυκλοπαίδειες, ούτε υπό το rock ούτε υπό την soul.

To "IV" συνεχίζει την περιήγησή του στον κόσμο της hi tech μουσικής με ποικίλους τρόπους και με διαφορετικά μονοπάτια. Το "Palace In The Sun" έχει μια μελαγχολία και ένα "γερμένο" βλέμμα που θυμίζει συνειρμικά τον Peter Gabriel όταν τραγουδούσε το διαμαρτυρόμενο "Biko" στα ανοιχτά στάδια, ενώ το single "Tell Me What You're Made Of" αλλά και το "Nothing Really Bothers Me" με την Ferry-κή διάσταση των φωνητικών και της στάσης του Prins Obi (Γιώργου Δημάκη) φτιάχνει την pop όπως θα έπρεπε να ακούγεται στα σημερινά ραδιόφωνα - βραδείας ανάφλεξης, εύληπτης αλλά όχι τοξικής, συναισθηματικής και καλοβαμένης χωρίς φτήνιες, σαν να έχεις τον Steve Lillywhite στην παραγωγή για να επιμελείται τα gated drums αλλά χωρίς την αλαζονική ορμή των 80s Simple Minds.

H απόλαυση του "Baby Guru IV" έχει πολύ ιδρώτα μέσα της αλλά είναι καθαρή αφού κατακτηθεί. Και το κρασί που ανοίγεις για να συνοδεύσεις είναι εξαιρετικά γλυκόπιοτο.

Αν σας άρεσε το "Baby Guru IV" ακούστε και αυτά:

- Paul Simon "Graceland"
- Roxy Music "Avalon"
- Peter Gabriel "So"
- Kate Bush "The Dreaming"
- Doobie Brothers "Minute By Minute"

tags / baby guru

Τα καλύτερα άλμπουμ του 2017: #7. Baby Guru - "IV"

24/12/17

Το countdown των 10 αγαπημένων άλμπουμ της συντακτικής ομάδας του Jumping Fish για το 2017.
Εύη Χουρσανίδη

Αποκλειστικό: ακούστε το νέο άλμπουμ των Baby Guru, "IV"

24/02/17

Στο τέταρτο πλέον άλμπουμ τους, τα παιδιά μεγάλωσαν και ακούγονται πιο χαλαρά, παίζοντας σε ένα AOR/soft rock 70s τερέν, πιο κοντά στους Fleetwood Mac παρά στους Can...
Παναγιώτης Μένεγος

Νέο άλμπουμ ("IV") και single ("Tell Me What You're Made Of") από τους Baby Guru

27/01/17

Το "IV" είναι ένας ύμνος στη ζωή του συγκροτήματος και στο έργο των τεσσάρων παιδικών φίλων, που αναζητούν αυθεντικές μορφές έκφρασης σε έναν σκληρόκαρδο κόσμο.
Kelly

Video: Δείτε το πρώτο teaser του νέου άλμπουμ των Baby Guru, “IV”

21/10/16

Λίγες οι πληροφορίες για την επερχόμενη δουλειά τους, ωστόσο μυριζόμαστε πολλά γκάζια.
Kelly

Facebook Comments