Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #8. Leonard Cohen - "You Want It Darker"

21/12/16

Μάρκος Φράγκος

Το τελευταίο άλμπουμ του Leonard Cohen, 14ο στη σειρά της δισκογραφίας του, είναι τόσο ανατριχιαστικό και σπουδαίο όσο θα περίμενε ή δεν θα περίμενε κανείς από την ιδιοφυία του. Μουσικά, ίσως είναι το πιο αιθέριο και α-χρονικό υλικό του, συνεπικουρούμενο από τον γιο του Adam Cohen και τον Patrick Leonard που φρόντισαν να εμφυσήσουν με διακριτικά, τελετουργικά μοτίβα τους ως συνήθως αποστομωτικούς στίχους του.

Το άρωμα της απώλειας και της εγκατάλειψης στους ψίθυρους του Cohen αποκτούν την σκοτεινή σημασία που τους αρμόζει χωρίς να φορτίζεται αυτό το σκοτάδι από επιπλέον βάρη: η μεγαλοστομία και ο θόρυβος ήταν πάντα ξένα στο έργο του.


Η ευλάβεια και η ατένιση με-κλειστά-τα-μάτια είναι το ασύγκριτο "συγκριτικό" πλεονέκτημά του και είναι σίγουρο ότι μετά από χρόνια και δεκαετίες το "You Want It Darker" θα ακούγεται με την ίδια διάθεση σαν θρησκευτική εμπειρία.


Previously:
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #10. Jim James - "Eternally Even"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #9. Ιggy Pop - "Post Pop Depression"

tags / leonard cohen

Οι Arcade Fire και οι Gorillaz επιστρέφουν με δύο νέα τραγούδια εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ

20/01/17

Και τα δύο συγκροτήματα επέλεξαν να κυκλοφορήσουν από ένα νέο single μια διόλου τυχαία μέρα, αφού σήμερα ορκίζεται ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Kelly

Play: Bonobo - "Migration"

19/01/17

Οι φαν της electronica μόλις απέκτησαν το πρώτο σπουδαίο άλμπουμ του είδους για το 2017.
Μαρία Δημητρίου

Οι Royksopp και οι Moderat έρχονται στο Release Athens 2017

19/01/17

Tην Παρασκευή 2 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού.
Μαρία Δημητρίου

Khyam Allami: ο ιρακινός συνθέτης της μουσικής του "Με Τα Μάτια Ανοιχτά" θαυμάζει τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο

19/01/17

Το Jumping Fish μίλησε με το δεξιοτέχνη του oud (ούτι), που έχει εμφανιστεί στη σκηνή με τους Blur, με αφορμή την έξοδο στις ελληνικές αίθουσες της ταινίας της Leyla Bouzid, της συνεργάτιδος του Abdellatif Kechiche.
Ed Wood

Facebook Comments