Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #6. David Bowie - "Blackstar"

23/12/16

Μάρκος Φράγκος

Η αυλαία του σημαντικότερου καλλιτέχνη της βρετανικής pop κουλτούρας έκλεισε με το "★", το 25ο και εξαιρετικά σημαίνον άλμπουμ του που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2016 κοντά στα γενέθλιά του. Από τότε, ο David Bowie είναι πλέον ένα ★ στον ουράνιο θόλο και μπορεί πλέον ως Major Tom να εποπτεύει την κληρονομιά και την πορεία του ανθρώπινου είδους, όπως τόσο εύστοχα και ιστορικά έκανε σε όλη την πορεία του.

Όλα έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον τελευταίο δίσκο του Bowie, όλα τα δάκρυα και τα πένθη πότισαν τα αυλάκια του και αυτό που μένει είναι -μαντέψτε!- μια ακόμα ριζοσπαστική τρίπλα του στο υπογάστριο της ποπ, με εμβόλια από την jazz και τον αυτοσχεδιασμό σε ένα υλικό που δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεραστεί από οποιονδήποτε άλλο επίδοξο συναγωνιστή του. Δεν θα ήταν παράδοξο ίσως αν αύριο ή μεθαύριο ο Bowie εμφανιζόταν από το πουθενά ως Λάζαρος, μια από τις τελευταίες περσόνες του, δανεική έστω από τη βιβλική ιστορία...Να σημειωθεί ότι -λόγω συναισθηματισμού ή ψύχραιμης αποτίμησης του υλικού του- το άλμπουμ πρώτευσε σε πολλές ετήσιες λίστες σε όλο τον πλανήτη, καταφέρνοντας να μην φύγει ποτέ από την επικαιρότητα της χρονιάς και να εγείρει συζητήσεις και δημιουργικά λακτίσματα αντίστοιχα της καταπληκτικής έκθεσης "David Bowie Is" που τον έκανε ξανά οικείο και "ζωντανό" σε μεγάλα στρώματα του κοινού που είχαν ανάγκη να τον κατανοήσουν και να τον βιώσουν. Ο David Bowie είναι ανεξάντλητος, όπως το "★" καταδεικνύει: όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αναδιπλώνονται οι πτυχές του και αποκαλύπτουν το καινοτόμο και το αυριανό, σαν προφητεία από το πουθενά.Previously:
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #10. Jim James - "Eternally Even"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #9. Ιggy Pop - "Post Pop Depression"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #8. Leonard Cohen - "You Want It Darker"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #7. Car Seat Headrest - "Teens Of Denial"tags / david bowie

Τα 15 άλμπουμ που περιμένουμε περισσότερο μέσα στο 2017

13/01/17

Από την επιστροφή του Justin Timberlake πίσω από το μικρόφωνο και των Depeche Mode στις αρένες μέχρι τη μάχη για τη mainstream κατάκτηση των πρώην indie ηρώων Arcade Fire και LCD Soundsystem, αυτές είναι οι κυκλοφορίες που μας κάνουν να ανυπομονούμε φέτος.
Μάρκος Φράγκος

Just 3: τα τρία τραγούδια που μας άρεσαν αυτή την εβδομάδα (XVII)

13/01/17

Ηλεκτρονικάριων νεορομαντική επίθεση. Τρία τραγούδια για να ατενίζεις πλατιούς ορίζοντες.

Μάρκος Φράγκος

Βγάζει δίσκους και μετά θάνατον o David Bowie;

11/01/17

Ακούστε το νέο ΕΡ "No Plan" που κυκλοφόρησε για να εορταστεί η 70ή επέτειος των γενεθλίνν του, ένα χρόνο μετά το θάνατό του.
Παναγιώτης Μένεγος

Video: Δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του BBC για τον David Bowie, "The Last Five Years"

10/01/17

Συγκινητικές στιγμές και ενδιφέρουσες αποκαλύψεις από το διάστημα της δημιουργίας των δύο τελευταίων του άλμπουμ ("The Next Day", "Blackstar") και του θεατρικού μιούζικαλ "Lazarus".
Μαρία Δημητρίου

Στο ντεμπούτο τους "Alarm", οι Αθηναίοι Dead Radio αποδεικνύονται άριστοι μαθητές του γνήσιου εναλλακτικού ροκ

10/01/17

Το post grunge είναι εδώ μέσα σε όλη τη μυθική λάμψη της κληρονομιάς του και διαποτίζει το "Alarm" από την αρχή μέχρι το τέλος του, γράφει ο Μάρκος Φράγκος.
Μάρκος Φράγκος

Facebook Comments