Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #2. James Blake - "The Colour In Anything"

30/12/16

Εύη Χουρσανίδη

Μια πενταετία από το ντεμπούτο του και τρία χρόνια μετά το "Overgrown", ο 28χρονος Βρετανός, έχοντας απόλυτη επαφή με τo συναισθηματικό rollercoaster που του έχει αφήσει (άλλος) ένας χωρισμός, παραδίδει άλλο ένα μουσικό διαμάντι. Αρμονικό, ατμοσφαιρικό, τρυφερό, αφηγηματικό και ταυτόχρονα "προηγμένο τεχνολογικά", το "The Colour In Anything" είναι μια καλλιτεχνική δίνη μέσα στην οποία στροβιλίζονται όργανα, beats, ήχοι, ηλεκτρονικές λούπες και στίχοι πολύ προσωπικοί φιλτραρισμένοι μέσα από τη χαρακτηριστική φαλσέτο φωνή του Blake, μέχρι να μετατραπεί ο πόνος (του) σε μελωδία. 

Από αυτούς τους δίσκους που ενδείκνυνται για ακρόαση με ακουστικά στα αυτιά και επισταμένη την προσοχή στους στίχους, το "The Colour In Anything", μεγαλειώδες σε διάρκεια (τα 17 του τραγούδια ξεπερνούν τη μία ώρα) και σπουδαίο σε βάθος, είναι το αποτέλεσμα ενδοσκόπησης αλλά και καλλιτεχνικής έμπνευσης, η οποία μπορεί να μην οδηγεί σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια αλλά λειτουργεί ως εξελιγμένη συνέχιση του έργου του Blake, με τον ήχο του, πλέον, να αποτελεί αναγνωρίσιμο σήμα-κατατεθέν.


O Μάρκος Φράγκος έγραφε τον Μάιο στην κριτική του: "Τα τραγούδια στο "The Colour In Anything" είναι από θαυμάσια μέχρι υπέροχα: πατάνε όλα σε "απολλώνειες" γραμμές, φλερτάρουν με πολύ μοντέρνο, αυριανό τρόπο με την αρμονία, βγαίνουν από τα ηχεία με "παραλυτική" δεξιότητα και μουδιάζουν ιαματικά τα αυτιά πριν εισχωρήσουν βαθιά στους αισθητήρες σου και κατακτήσουν τους εσωτερικούς χώρους σου. James Blake, ο ευεργετικός πορθητής." Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να το πούμε καλύτερα.

 

Previously:
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #10. Jim James - "Eternally Even"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #9. Ιggy Pop - "Post Pop Depression"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #8. Leonard Cohen - "You Want It Darker"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #7. Car Seat Headrest - "Teens Of Denial"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #6. David Bowie - "Blackstar"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #5. Haelos - "Full Circle"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #4. ΑΝΟΗΝΙ - "HOPELESSNESS"
Τα 10 καλύτερα άλμπουμ του 2016: #3. Beyonce - "Lemonade"

tags / james blake

Οι Arcade Fire και οι Gorillaz επιστρέφουν με δύο νέα τραγούδια εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ

20/01/17

Και τα δύο συγκροτήματα επέλεξαν να κυκλοφορήσουν από ένα νέο single μια διόλου τυχαία μέρα, αφού σήμερα ορκίζεται ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Kelly

Play: Bonobo - "Migration"

19/01/17

Οι φαν της electronica μόλις απέκτησαν το πρώτο σπουδαίο άλμπουμ του είδους για το 2017.
Μαρία Δημητρίου

Οι Royksopp και οι Moderat έρχονται στο Release Athens 2017

19/01/17

Tην Παρασκευή 2 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού.
Μαρία Δημητρίου

Khyam Allami: ο ιρακινός συνθέτης της μουσικής του "Με Τα Μάτια Ανοιχτά" θαυμάζει τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο

19/01/17

Το Jumping Fish μίλησε με το δεξιοτέχνη του oud (ούτι), που έχει εμφανιστεί στη σκηνή με τους Blur, με αφορμή την έξοδο στις ελληνικές αίθουσες της ταινίας της Leyla Bouzid, της συνεργάτιδος του Abdellatif Kechiche.
Ed Wood

Facebook Comments